Mapy.cz vs Google Maps

Včera se na Android Marketu konečně objevily již celkem dlouho očekávané Mapy.cz od Seznamu, jak jinak, než zdarma. Pojďmě se tedy podívat, co nám přinesou navíc oproti mapám od Googlu, které máte standardně předinstalované na svém androidím zařízení a kde oproti nim naopak zaostává.

Obě tyto aplikace mají svůj webový ekvivalent zobrazitelný na počítači, oba tyto ekvivalenty všichni dobře známe.

Hlavní rozdíl, od kterého se bude vše další odvíjet, jsou mapové podklady. Kdo používá Google Mapy, asi se už v Čechách setkal s místem, které bylo pokryto nepřesně nebo vůbec. V tom budou mít mapy od seznamu navrch, gůglovské mají s některými oblastmi problém.

Rozkliknuté měřítko

Obě tyto aplikace vám samozřejmě podle GPS ukážou, kde se nacházíte, natočí mapu podle kompasu a nechají vás si na mapě zoomovat dle libosti ať již s použitím +/- tlačítek nebo multitouch gesty nebo zobrazí ikonky se zájmovými  body dle výběru. Nic, co by člověk nečekal. Aplikace Mapy.cz v základním režimu oproti Google Maps zobrazí měřítko mapy, takže si hned uděláte přehled o vzdálenostech. Toto měřítko si navíc po kliknutí můžete roztáhnout na takřka celou šíři obrazovky. Zdálo by se, že v tomto Google Mapy zaostávají, ale není tomu tak. Tuto funkci, i když v testovacím režimu zapnete u gůglovských map přes menu Labs, navíc sice nabídne měřítko nejen v metrech, ale i ve stopách, nicméně to asi v našich končinách nikoho nevytrhne. Další funkcí, kterou vám gůglovské mapy umožní testovat je měření vzdáleností, kde si přesně naklikáte body trasy a aplikace počítá její délku. To může být vhodným pomocníkem například při plánování výletu nebo trasy roznášky novin a přinese značně větší užitek, než odhadování pomocí měřítka v rohu mapy.

Měření Google Maps

Dalším důležitým hlediskem je navigace. Plnohodnotnou navigaci  bohužel nenabídne ani jedna z těchto aplikací. Perfektní hlasovou navigaci sice nabízí Google Maps, v Evropě je však oficiálně dostupná pouze ve Velké Británii a Irsku, v České republice si o ní tedy můžeme nechat zatím zdát.

Každý jistě ocení možnost hlasového vyhledávání, které nabídnou pouze Google Maps.

Místo navigace tu ale máme aspoň plánovač trasy, který nás může celkem spolehlivě navigovat, když oželíme hlasové příkazy typu Odbočte vpravo nebo Otočte se, až to bude možné a přepočtení trasy, pokud se výdáme mimo naplánovanou trasu. Zde u gůglích map oceníme možnost si tažením dvou prstů mapu naklopit a tím z plnohodnotné aplikace získat alespoň pohled jakoby dopředu. Obě tyto aplikace nabízejí plánování trasy autem, v omezené míře i pomocí MHD. Podle gůglu můžete vyrazit pěšky, Mapy.cz díky mapovým podkladům zahrnujícím cyklostezky zase naplánují trasu na kole právě po cyklostezkách, což může být velmi užitečné  hlavně ve větších městech, kde se projíždět na bicyklu po hlavních silnicích nemusí být úplně příjemné.

Vrstvy Mapy.cz

Hlavním důvodem pro stažení aplikace Mapy.cz minimálně jako doplněk ke Google Mapám do androidího zařízení budou pro hodně lidí, stejně jako pro mě, turistické mapy. Obě aplikace nabídnou letecký/satelitní snímek, nicméně pro turistiku jsou gůglí mapy takřka nepoužitelné. Pro navigaci při výletu do přírody tedy využijete spíš mapy od seznamu. Ty navíc nabízejí také z webové verze známou vrstvu Historické mapy, ale opravdu netuším, jaké by mohla mít tato vrstva praktické využití.

[qr]https://market.android.com/details?id=cz.seznam.mapy&feature=search_result[/qr]

1 komentář: „Mapy.cz vs Google Maps“

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *