Meteor – Nekoukejte na oblohu, mraky máte na ploše

Aplikace s názvem Meteor – CHMI meteoradar, která je na Android Marketu dostupná zdarma, bude zajisté k užitku snad každému. Nebo aspoň každému, kdo chodí ven. Můžete si říct, že svou oblíbenou utilitku pro předpověď počasí již máte, funguje dobře a nemáte tedy důvod  ji čímkoliv nahrazovat. Opak je pravdou.

Meteor - CHMI meteoradar
Aplikace v Marketu

Meteor vám sice neukáže krásně animovanou ikonku sluníčka, přijíždějící mráček nebo stěrač bojující se zapršeným displejem, ale přesto vám řekne přesně to, co chcete vědět. Spolehlivě vám odpoví na otázku: Můžu ven bez deštníku? A to dokonce v podobě widgetu. Aktuální informace o riziku deště se tedy dozvíte při rolování mezi plochami, aniž byste se o tyto informace nějak aktivně zajímali.

Aplikaci stáhnete z Marketu stejně, jako každou jinou, kterou jste vyhledávali. Například pod heslem meteor ji naleznete zcela spolehlivě.

Jak již jsem zmínil dříve, tato aplikace nabízí i widget, který bude pro mnoho uživatelů právě důvodem, proč ji budou používat. A tak to mám i já.

Meteor - widget na plochu
Meteor - widget na plochu

Widget nabízí pohled na jednoduchou mapku České republiky, který vám dá na první pohled jasně vědět, kde prší a kde ne pomocí zelenomodrých flíčků znázorňující dešťové mraky. Krom toho widget také zobrazí velmi užitečnou informaci a to čas poslední aktualizace z meteoradaru. Mraky se z internetu aktualizují každých 15 minut, takže informace o dešti budete mít opravdu z první ruky.

Pokud jste v cizím měste a nemáte zeměpis na jedničku, chcete podrobněji zjistit, zda je ten mrak přímo nad vaším a nebo jen nad sousedovým domem a nebo

vás zajímá, kterým směrem se déšť pohybuje, není nic jednoduššího, než klepnout na widget a prohlédnout si podrobnější informace přímo v aplikaci.

Samotná aplikace
Samotná aplikace

Stejně jako u widgetu,  v aplikaci máte informaci o poslední aktualizaci, tentokrát v pravém horním rohu. V levém horním rohu naleznete šoupátko, s jehož pomocí nastavíte míru průhlednosti zobrazení mraků nad mapou. Snad pro případ, že by byly mraky úplně všude. Pohyb s mapou funguje stejně, jako jste zvyklí z Google Maps všetně multitouch gest pro přiblížení a oddálení mapy, které můžete nahradit i standardním rolerem po pravé straně. Na spodní straně nalezneme další šoupátko, které tentokrát znázorňuje časovou osu. Tažením prstu po této liště se můžete podívat, jak snímek meteoradaru vypadal v nedávné minulosti, stisknutím tlačítka play vpravo od lišty potom spustíte animaci. Posledním důležitým prvkem je modrý puntík uprostřed, který určuje vaši momentální polohu a to včetně směru, kterým se díváte prostřednictvím červeného trojúhelníčku.

[qr]https://market.android.com/details?id=org.androworks.meteor&feature=search_result[/qr]

Po delším používání aplikace možná získáte dojem, že v okolních státech neprší, faktem však je, že tato aplikace je určena pouze pro ČR z podkladů ČHMI (Český Hydrometeorologický Ústav). Takže se nebojte, prší i v Polsku :)

1 komentář: „Meteor – Nekoukejte na oblohu, mraky máte na ploše“

  1. já si bohužel musím postěžovat. nevím, co se kde stalo, ale od té doby, co jsem aktualizoval SW telefonu se mi na této aplikace automaticky ukazuje poloha někde na rohu východní Asie a za Boha nemůžu zjistit, kde to přenastavit.
    Ale jinak článek na 1*

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *