Fast Conveter – převod jednotek snadno a rychle

Občas se každému z nás stane, že potřebujeme převést některou neznámou jednotku na jednotku nám známou, nebo naopak. Pro Android existuje hromada takových aplikací, ale myslím, že tato je svým způsobem jedinečná.

Hitem dnešní doby je jednoduchost. Holo design od Google je toho důkazem. Vše se do Holo převádí, protože to je design jednoduchý, pěkný a lahodící oku. Ed Baev, vývojář této jednoduché aplikace, vytvořil převodník, u kterého nemusíte přemýšlet na jakou veličinu chcete zrovna převádět, nemusíte dokonce ani znát přesné označení toho, co chcete převádět a už vůbec ne toho na co chcete převádět.

Aplikace nenabízí žádné nastavení, ani možnost odstranění reklamy. Hádám, že to je pouze dočasné, protože věřím, že dřív nebo později přijde placená verze, která reklamu odstraní a nějaká ta možnost nastavení by se jistě taky šikla.

2013-09-17 07.22.022013-09-17 07.23.072013-09-17 07.23.33

Ale přesuňme se přímo do aplikace. Když ji otevřete, tak na vás nečekají žádné grafické orgie, ale pouze jeden řádek, kam budete vepisovat hodnoty a šipka, která vám vše převede. Po ťuknutí na ‚Enter the value‘ (Vepište hodnotu) se vám klávesnice přepne na psaní pouze čísel, což je velmi příjemný fakt. Po zadání čísla, které chcete převádět stačí zmáčknout mezeru, klávesnice se změní na standardní písmennou a můžete začít zadávat jednotky, ve kterých je vaše hodnota uvedena. Nemusíte zadat přesný termín, stačí zadat alespoň první písmeno nebo část jednotky a vzápětí na vás vyroluje vše co začíná vámi zvoleným písmenem nebo obsahuje zadanou část (například ‚met‘ při převádění kilometru, centimetru a podobně). Pokud znáte i další písmena, můžete je za první klidně přihodit a seznam se zmenší. Co se týče seznamu, tak mu to (na mém Galaxy Nexusu) chvilku trvá, ale to je zřejmě proto, že v aplikaci je snad jakákoliv míra, která kdy existovala a dá se převádět. Jsou zde i takové špeky jako je třeba spotřeba vozidla. Můžete převádět spotřebu amerických aut, která se udává v mílích na galon, na naši známější jednotku, l/100 km.

Pokud víte přesně na jakou jednotku chcete převádět, stačí po zadání číselného údaje najít a vybrat vstupní jednotku a poté stejným způsobem (zadáním alespoň prvního písmena) vybrat jednotku, na kterou budete převádět. Výsledkem vám bude jeden řádek s výslednou hodnotou. Pokud nevíte na co chcete převádět, nebo jen nevíte jak se kýžená jednotka píše, stačí kliknout na tlačítko se šipkou a vyjedou vám všechny ekvivalenty vámi zadané hodnoty v ostatních jednotkách.

Na závěr musím říct, že seznam všech jednotek a vztahů mezi nimi je naprosto dechberoucí. Jsou zde jednotky, o kterých jsem v životě neslyšel, ani nevím kde by se mohly objevit. Jednoduchost a funkčnost, se kterou aplikace pracuje, je také prakticky dokonalá a jediné co by mohlo být nežádoucí, je prodleva mezi zadáním písmene a vyrolováním seznamu. Vzhledem k tomu, jak velká je asi databáze všech jednotek, nemohu jinak než nad touto drobností přivřít oči a udělit aplikaci plný počet bodů.

[appbox googleplay edbaev.converter]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *