Na využití všech osmi jader čipu Exynos 5410 najednou stačí softwarový update!

Vlajková loď Samsung Galaxy S IV (GT-i9500), tabletofon Samsung Galaxy Note 3 v mezinárodní verzi nebo nedávno představený Meizu MX3. Tyto tři přístroje mají jedno společné, a to osmijádrový procesor s čipem Samsung Exynos 5410.

Normálně jsou v tomto osmijádrovém procesoru v chodu nejvýše čtyři jádra, a to buď čtyři supervýkonná jádra Cortex-A15, taktovaná na 1.6 GHz nebo, pro méně náročnou práci s telefonem, čtyři superšetrná jádra Cortex-A7, taktovaná na 1.2 GHz. Samsung nedávno přišel s tím, že je možné pomocí metody, která se jmenuje Heterogeneous Multi-Processing Capability (HMP) získat výkon všech osmi jader v jednu chvíli.

exynos614

Před pár dny přišel ale s ještě větší bombou, kterou je informace o možnosti zprovoznění této ‚fjúčury‘ pouhým upgradovaním softwaru, tedy bez nutnosti zasahovat do hardwarové části přístroje. Tím získávají majitelé přístrojů s procesorem Exynos 5410 a pravděpodobně také Exynos 5420 nový výkon, který pravděpodobně ještě nějakou chvíli nebudou schopni pořádně využít. Ano, je to tak. Dle mého názoru jsou čtyři jádra více, než momentálně pořádně využijete a osm jader je už prostě na hlavu. Ještě tak ty čtyři plus čtyři, ty ještě smysl dávají, ale osm jader naráz? Co na tom budou majitelé těchto přístrojů dělat? Počítat Pí na miliardu desetinných míst?

Pokud se vám poštěstilo a stal se z vás šťastný majitel přístroje Meizu MX3 a vy víte, že bez osmi jader aktivovaných naráz se nebudete moci ukázat před kamarády, můžete být v klidu, protože i Meizu se nechalo slyšet, že přijde s HMP později tento rok.

Zdroj: Phone Arena

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *