Fotovoltaické displeje: dočkáme se telefonů, které není nutné nabíjet?

Technologie telefonů a tabletů jde neustále kupředu raketovým tempem. Dočkali jsme se skvělých rozlišení i perfektních výkonů a to vše je schované v malých tělech mobilních přístrojů. S větším výkonem se ovšem spotřebovává více energie a telefony je třeba častěji nabíjet. Zdá se ovšem, že i tento problém se stane velmi brzy přežitkem.

Fotovoltaické displeje nejsou žádnou novinkou, ale technologií, na které se pracuje již od roku 2011. Na této technologii začala před dvěma lety pracovat čínská společnost TCL Communications a francouzská společnost Sunpartner. TCL communications je velká společnost, která vlastní například Alcatel, a Sunpartner je špičkou v problematice fotovoltaiky.

Jelikož nemáme tolik informací, kolik bychom chtěli, tak to vezmeme poněkud stručně. Jedná se o projekt Wysips (What You See Is Photovoltaic Surface). Jeho cílem je, aby se telefon nemusel tak často nabíjet. Celý princip spočívá v tom, že displej telefonu bude obsahovat vrstvu z drobných krystalů, která dokáže produkovat dostatečné množství elektrické energie k tomu, aby se telefon neustále nabíjel.

Technologie je natolik pokročilá, že k nabíjení nebude zapotřebí pouze denní světlo, ale mělo by stačit i světlo umělé. Zdroj ovšem nebude natolik silný, aby dokázal telefon zcela nabít, ale životnost pro jedno dobití dokáže prodloužit až několikrát. Pro výrobce telefonů by to znamenalo, že by se nemuseli tolik ohlížet na spotřebu a spíše by využili této technologie.

nexusae0_Wysips_thumb

Jedná se ovšem o patent zmíněných dvou společností, které spolu velmi úzce spolupracují. Jelikož se na technologii pracuje už dva roky a podílí se na ní jedna z největších telefonních společností, je pravděpodobné, že se již brzy s takovými telefony setkáme.

Zdroj: www.androidpolice.com

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *