Android se udrží ještě nejméně pět let, uvedla IDC

Analytická společnost IDC zveřejnila statistiku, která porovnává různé operační systémy pro mobilní zařízení. Zpráva přináší výhled jednotlivých platforem pro rok 2012 a jejich následný vývoj. Android by podle IDC měl svého vrcholu dosáhnout v tomto roce.

Jeho podíl na celosvětovém trhu by měl být okolo 61 procent. Poté by platforma mohla začít pomalým tempem klesat. O rok později bude však stále na prvním místě, nicméně jeho podíl klesne na 52 procent. Naopak dnes málo populární Windows Phone by dle „předpovědi“ měl růst a dosáhnout 19 procentního podílu, zároveň by tak dohnal Apple, jehož iOS má předpoklad pro dvaceti procentní podíl.

Podle analytika společnosti IDC Ramona Lamy si Android ještě udrží vedoucí postavení, zatímco ostatní budou těžit ze spolupráce s operátory. Rozhodující bude samozřejmě také další vývoj jednotlivých platforem. Ty budou muset přesvědčit potenciální zákazníky, protože se jedná  o odhad a ve skutečnosti může být všechno jinak.

Zdroj: idc.com

Komentář: Bylo by překvapivé, kdyby Android dosáhnul v tomto roce svého vrcholu. Jednak Google změnil svou dosavadní strategii při „distribuci“ Androidu a také Android 4.0 ICS ještě nemá podíl ani deset procent. Tento a příští rok se objeví na mnoha modelech. Možná Google udělal chybu s rychlým nástupem Androidu 5.0 Jelly Bean, ovšem musel co nejrychleji reagovat na vývoj Windows Mobile OS. Jelly Bean bude přednostně vydán tento rok na Nexus zařízeních, ale velké rozšíření v blízké době nelze čekat. Překvapivý je růst Windows Mobile platformy, jejím tahounem byla hlavně Nokia a její obrovský úspěch – Nokia Lumia. Pokud se objeví pár dalších takových telefonů, je růst samozřejmý. iOS překvapil svým propadem. Může za to čínský trh, který je momentálně největším mobilním trhem na světě. iPhone boduje hlavně v USA, ale na čínském trhu má podíl jen 5,7 procent, tedy o třináct procent méně, než „starý“ Symbian. Čínskému trhu nekompromisně vládne Android, jehož podíl se zdvojnásobil na téměř 70 procent.

2 komentáře: „Android se udrží ještě nejméně pět let, uvedla IDC“

  1. Teda, ‚rychlím‘ a ‚samozřejmí‘ mě rozsypalo jak rejži. A myslím, že Jelly Bean je, podle posledních info, Android 4.1. Ale jinak v zásadě souhlasím s autorem…

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *