Frozen Synapse je neobvyklá tahová strategie s možností multiplayeru

Velmi oblíbená akce s názvem the Humble Bundle with Android přináší několik, většinou velmi kvalitních her na Android zařízení, Windows počítače i počítače s Linuxem za téměř libovolnou částku. Z posledního vydání této akce s číslovkou 6 jsme si kromě jiného mohli přinést neobvyklou tahovou strategii viděnou z pohledu shora, která nabídne i multiplayer.

Tahových strategií pro platformu Android příliš není a přitom to je žánr, který s příchodem nejnovějšího tahového PC počinu XCOM: Enemy Unknown prožívá zase malý boom. My máme na Android k dispozici v podstatě akorát Great Little War Game a Great Big War Game, která přináší přesně takovou tahovou strategii, jakou od tahovky očekáváme.

Frozen Synapse nabízí trošku jinou tahovku

Frozen Synapse nabízí trošku jiný koncept, ale ve finále jde stále o tahovou strategii. Za módem pro jednoho hráče je i jakýsi příběh, který mi v tomto konkrétním případě přijde poměrně nezajímavý. O něj ale v podstatě nejde. K dispozici budete mít vždy určité množství vojáků, každý z nich má nějakou zbraň, se kterou je potřeba počítat a podle toho zvolit strategii. Nejčastěji to budou vojáci se samopaly a brokovnicemi. Samopal má různý rozptyl, ale dá se s ním střílet prakticky přes celou mapu, pokud na soupeře uvidíme. Brokovnice má velmi omezený dostřel, ale na druhou stranu je vysoce smrtící. Raketometčík a sniper pak mají jasnou výhodu, tu v rozptylu a likvidování stěn, tu v téměř stoprocentní šanci na sestřelení vojáka klidně přes celý level.

Při vstupu do hry se nejprve budete muset zaregistrovat, abyste mohli sbírat body a soupeřit s ostatními živými hráči. Registrace potřebuje pouze přezdívku, mail a heslo. Po vstupu do hlavní nabídky doporučuji zkouknout nějaká instruktážní videa, která jsou na očích jako první a která vám pomohou s prvními krůčky v této pro začátek poměrně komplikované hře.

Své strategické já můžete ve Frozen Synapse řádně nakrmit, protože zde vám naplánování jednoho kola může trvat i poměrně dost minut. Každé kolo je rozděleno na 5 vteřin, což se může zdát jako málo, ale sami zjistíte, že naplánovat 5 vteřin u čtyř vojáků tak, aby přežili a nejlépe ještě někoho sundali, je úkol nelehký.

2013-06-30 14.29.542013-06-30 14.41.33

Začátky jsou nelehké

Každé kolo začne instruktáží, co že to máte vůbec dělat. Někdy to je jednoduché sestřelení několika nepřátelských vojáků, jindy to je ochrana ‚konvoje‘ při přechodu z jedné strany levelu na druhou a občas budete mít za úkol zmasakrovat hromadu civilistů-inženýrů, kteří bohužel dělají pro špatnou stranu. Poté, co jste protaženi instruktáží, začíná vaše plánovací kolo. Označíte si nějakého svého vojáčka, který je vždy v zelené barvě, a rozhodnete se co s ním. Pokud chcete pouze někam dojít, stačí na to místo dvakrát ťuknout a automatika už zvolí nejkratší trasu. Pokud ovšem chcete jít jinudy, není nejmenší problém naplánovat si trasu podle sebe. Klidně můžete kličkovat jak zajíc, což vám ale od zastřelení většinou stejně nepomůže, a dorazit do cílového bodu až za několik kol. Nastavit si můžete také přidřepnutí, což sice vaši jednotku zpomalí, ale vojáka půjde hůře zasáhnout a nejspíš má také větší šanci na úspěch při pokusu o zásah. K dispozici je také zastavení na určitou dobu, kterou si sami zvolíte. Můžete si nastavit natočení jednotky na určitou stranu a hlídání zrovna v tom konkrétním směru. Můžete tedy jít nahoru, ale mířit stále doprava, takže když se vám tam někdo objeví, hned budete pálit.

Jelikož se váš vojáček ve Frozen Synapse okamžitě šprajcne a začne střílet v případě, že někoho zmerčí ve svém dostřelu, můžete mu nastavit, aby to nedělal a pouze se snažil doběhnout tam, kam má namířeno. Můžete si také zkontrolovat jeho dostřel, což se hodí hlavně u brokovnice, která má dostřel velmi mizerný. Nestane se vám tak, že byste se vydali někam s tím, že někoho odprásknete a jen budete doufat, že tam brokovnice skutečně dostřelí. Není to totiž tak, že se o střelbu voják aspoň pokusí, ne. Pokud tam nedostřelí, tak bude jen tupě civět a čekat, až ho soupeř odkrágluje.

K dispozici budete mít také zóny, které můžete označit jako primárně zaměřené nebo naopak ignorované. Můžete se tak jednou jednotkou soustředit na jednu část mapy a s jinou jednotkou zase na druhou část. Zaměřit se také můžete na konkrétní nepřátelskou jednotku nebo naopak konkrétní jednotku ignorovat.

Opakování je matkou úspěšné mise

Až si nastavíte všechno tak, jak chcete, můžete si svůj útok nebo obranu vyzkoušet. Stisknete tlačítko Play a uvidíte, co se bude dít. Nepřátelské jednotky jsou v tomto případě ovšem na místě, protože nemůžete vědět, kam se pohnou. Nyní uvidíte pět vteřin pohyb svých jednotek, případně reakci na střelbu jednotek nepřátelských. Pokud chcete vědět, jak se celých pět vteřin odehraje, když se nepřátelská jednotka pohne určitým směrem, můžete nasimulovat i toto. Ve skutečné nevratné akci se ovšem budou nepřátelé chovat tak, jak jim určí počítač.

Jakmile si jste jisti, že jste všechno nastavili podle svého nejlepšího vědomí, svědomí, znalostí a schopností, stisknete tlačítko PRIME. Po potvrzení, že skutečně chcete odehrát těchto pět vteřin, se začne načítat chování soupeře a za pár vteřin už se vám ukáže obří nápis OUTCOME a po ťuknutí kamkoliv na displej začne vašich pět vteřin slávy. Vaše jednotky se začnou hýbat podle toho, co jste nastavili, nepřátelské jednotky se začnou hýbat podle toho, co jim vybral počítač. Po pěti vteřinách je po všem a můžete zase plánovat, kam se se kterou jednotkou pohnout a kde správně vystřelit.

Veškeré dění v jednotlivých kolech si můžete klidně přehrávat zpětně, a to jak v single, tak v multiplayeru. Na konci každé mise si také můžete přehrát celé dění bez okolních aktivních prvků a s jakousi dynamickou kamerou, která ovšem sama vybírá záběry, jež vám nabízí v určitém přiblížení. Může se tak stát, že zrovna ta přestřelka, kterou chcete vidět, se vám schová za hranicí displeje.

2013-06-30 15.02.232013-06-30 15.04.45

Šikovný multiplayer tahové strategie

Tahová strategie Frozen Synapse nabízí ovšem také multiplayer, který se od single misí mírně liší. Můžete si vyžádat, aby vám počítač našel nějakého vhodného protihráče a proti tomu začít bojovat. Můžete klidně začít několik her a volně mezi nimi přepínat. Klidně můžete začít hru proti někomu, kdo ani není online. Prostě uděláte první tah. Až se protihráč znovu přihlásí, uvidí, že má hru, která čeká na jeho reakci. Když s vámi bude chtít hrát, hru otevře, také si naplánuje svůj pohyb jednotek, a jelikož vy už jste svůj tah provedli, může rovnou přejít k výsledku. Když se vy vrátíte zpátky ke hře, uvidíte, že můžete pokračovat ve druhém kole a v plánování dalších pěti vteřin.

Pokud je váš soupeř online, není nic snazšího než vyrobit svůj tah, odkliknout ho a počkat, až se načte výsledek. Jak dlouho budete čekat, je samozřejmě závislé na tom, jak dlouho to bude vašemu soupeři trvat. Pokud naplánuje svůj tah rychleji než vy, prakticky okamžitě po potvrzení akce dojde k načtení a následnému přechodu do dalšího kola.

Na mapě proti online soupeři se nepřátelské jednotky zobrazují trošku jinak než v single kampani. Zde uvidíte na začátku, kde je která jednotka vašeho nepřítele, ale jakmile odehrajete jedno kolo, všechny jednotky, na které v tuto chvíli nevidíte, zůstanou na tom místě, kde jste je viděli naposledy. Místo červené barvy, kterou jsou vždy zobrazováni nepřátelé, mají barvu šedivou a je u nich nápis, který napovídá, že je momentálně nevidíte, a taky číslovka ukazující, kdy jste je na tomto místě viděli naposled.

2013-06-30 17.02.062013-07-02 18.01.25

Výsledný pocit je parádní

Frozen Synapse je tahová strategie, která rozhodně není pro každého. Pokud jste ovšem fanoušci tahových strategií a nebojíte se na začátku trošku práce, než pochopíte, co a jak se kde nastavuje a používá, hra se vám odmění hodinami zábavy.

Já mám trošku problém s tím, že se mi Frozen Synapse občas u prvních střetů sem tam škubne a to mám myslím dostatečně výkonný stroj s Tegrou 3. Většinou se to ale při druhém kole už neobjeví, a tak je možné, že je náročné nějakou pasáž nahrát, ale poté už běží vše plynule. Ke hraní je také potřeba trošku umět anglicky, protože metodou pokus-omyl by bylo veškeré nastavování a pochopení krapet zdlouhavé. Není to ale nutnost, určitě by se vám podařilo vydedukovat některé postupy z tutoriálů a následně je použít v boji. Pokud ale budete rozumět tomu, co chcete udělat, bude pro vás začátek, pochopení a osvojení hry mnohem méně stresující.

Hra stojí momentálně v Obchodě Play něco málo přes 130 korun. Není to cena nejnižší, ale stojí za tu zábavu. A pokud jste zakoupili poslední the Humble Bundle with Android 6 a zaplatili částku vyšší než je průměrná, najdete Frozen Synapse mezi zakoupenými tituly u svého účtu.

[appbox googleplay com.mode7games.frozensynapse]

Frozen Synapse – trailer tablet verze:

[iframe width=“614″ height=“345″ src=“//www.youtube.com/embed/eenv5T5E6Gg“ frameborder=“0″ allowfullscreen style=“margin-bottom: 15px;“]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *