S Kainy si na Androidu zahrajete jakoukoliv hru z počítače

Kvalita her na nejnovější Android zařízení neustále roste, a to přímo zběsilým tempem. Výkon nejnovějších procesorů hravě strčí do kapsy výkon počítačů starých pár let. Stále ovšem architektura, na kterou jsou hry vyvíjeny, nestačí na vše a některé tituly z PC budou na konverzi čekat marně nebo dlouho. Existuje ovšem možnost, jak si své oblíbené PC tituly zahrát i na Android tabletu.

Co Kainy vlastně umí

Kainy je aplikace, o které už slyšel nejeden fanoušek Android zařízení. S touto aplikací je možné připojit se vzdáleně k vašemu počítači a nechat si streamovat to, co se na obrazovce monitoru děje, přímo do tabletu. Můžete použít i telefon, budu ale v dalším textu uvažovat o jakémkoliv Android zařízení jako o tabletu.

Aplikací, jako je Kainy, je v Obchodě Play mnoho. Ovládat počítače tím, že se vám plocha ukazuje na tabletu, umí výborně například TeamViewer, který je pro soukromé účely dostupný zdarma. S touto a mnoha podobnými aplikacemi ovšem budete mít k dispozici pouze myš a klávesnici, a pokud si myslíte, že takto budete pohodlně ovládat nějakou hru, zkuste se zamyslet znovu.

Kainy na to jde trošku jinak. Do Android zařízení vám streamuje to okno, které je zrovna aktivní. Pokud tedy budete mít otevřené přehrávání filmů v malém okně a budete mít toto okno aktivní, ukáže se vám pouze toto malé okno, které se vám bude přehrávat na tabletu. Pro přehrávání filmů ovšem můžete použít lepší způsob, jako například UPnP v kombinaci s programem XBMC a aplikací Yatse. O tom ale až jindy. Při spuštění hry, která se většinou otevře přes celou obrazovku, tak budete mít přes celý displej svého Android zařízení právě onu hru, kterou jste spustili.

Začíná se to komplikovat

Až potud to vypadá velmi zajímavě, že ano? Nyní ovšem nastane ta část, která použití Kainy značně komplikuje. Není to samotné propojení počítače a tabletu, to jde až překvapivě hladce. Stačí nainstalovat serverovou část na počítač, být připojen počítačem i tabletem ke stejné Wi-Fi síti, opsat několik údajů do aplikace v tabletu a jedete… pokud tedy předtím povolíte firewallu tuto komunikaci. Je zde i možnost hrát hry na dálku, být klidně připojen někde v kavárně, mně se ovšem tuto vychytávku nepodařilo rozchodit.

Odezva je překvapivě hbitá a na tabletu se vám vše míhá s minimálním zpožděním. Problém nastane ve chvíli, kdy přestanete testovat a začnete aplikaci skutečně používat. Největší problém jsem měl se zvukem. Ten se, na rozdíl od obrazu, neuvěřitelně škubal, vypadával a například u hry XCOM: Enemy Unknown mi z tabletu vůbec nevycházely hlasy postav. Pouze cukající se hudba a občas kousek nějakého zvuku, jako například výstřelu.

Zvuk a hudba jsou jistě jedním z primárních vjemů, které hře dodávají atmosféru. Mě osobně tyto záškuby neuvěřitelně iritují a delší hraní je kvůli tomu pro mě nemožné. Pokud se oprostíte od hudby a zvuků a bude vám stačit, že si hrajete, nejspíš nebudete mít příliš velký problém. Na displeji vše jede poměrně plynule, jen s občasným záškubem a nepříliš jemnou grafikou.

Nastavení, grafika a editace ovládání

Můžete si nastavit a vybrat kvalitu a jemnost grafiky, stejně jako zvuku. Hodnot je asi dvanáct, ale i když jsem dal tu nejlepší možnou, byla pořád příliš ošklivá, než abyste si hraní náležitě užili. A když už jsme u té ošklivosti, musím se dotknout také samotného ovládání, které si můžete libovolně rozházet po celém displeji.

Tlačítka vypadají, že pamatují ještě zlatý věk internetových stránek, kdy tím nejlepším, co mohl programátor uživatelům nabídnout, bylo texturou potáhlé pseudo 3D tlačítko. Zde se setkáte s něčím podobným. Ač nevím, jaká byla tlačítka v první verzi aplikace Kainy, věřím, že se od této první verze vůbec nezměnila. Hlavně tomu chci věřit, protože si nedokážu představit, že by někdo udělal změnu, která by měla být k lepšímu, a vypadlo by z toho toto.

Editace jednotlivých tlačítek je relativně jednoduchá, ale věřím, že by se to dalo udělat i lépe. Nějaké dvojité poklepání nebo podržení prstu na tlačítku by vám mohlo nabídnout možnost změny. Ale bohužel, zde musíte složitě přes nabídku editace, která používá stejně hnusná tlačítka jako celé vzdálené ovládání.

GTA 4 se sekalo jako blázen
Aplikace má také několik chyb, které jsou dosti otravné, než si na ně zvyknete. Například když chcete posunout nějakým tlačítkem, tak na něj musíte nejprve ťuknout, a teprve potom s ním hýbat. Pokud si myslíte, že ho chytnete a rovnou někam přetáhnete, tak budete velmi rychle vyvedeni z omylu. Když totiž toto uděláte, tak začnete hýbat tlačítkem, které jste měli označené předtím. A jakmile prst zvednete, teprve se vám označí tlačítko, kterým jste chtěli pohnout dříve. Jenže mezitím jste omylem pohnuli původním tlačítkem, a tak ho chcete dostat zpátky. Jelikož ještě nemáte ten grif, zkusíte opět jen tlačítko chytnout a vrátit na původní místo. Jenže jelikož se vám už označilo druhé tlačítko, pohnete zase tímto, i když jste nechtěli. Je to prostě makačka na bednu, abyste si mohli přeházet ovládání dle svého gusta.

Když se v aplikaci trošku rozkoukáte, zjistíte, že nastavování tlačítek je poměrně jednoduché. A to jak tlačítek aktivních, tak těch, kterými se hýbete. Problém je ovšem také v tom, že Kainy nabízí pouze simulaci klávesnice, kdežto Gamepad vám nasimulovat nedovolí. Vím, že podporu gamepadu musí podporovat samotná hra, ale jistě by se dalo toto něčím obejít. Každopádně pokud máte hru, která se dá ovládat gamepadem, nemůžete toto ovládání použít.

Ještě to nějak není ono

Kainy je zajímavý nápad, který buď nebyl dotažen do konce, nebo ho vytváří vývojář, který něco lepšího není schopný vytvořit. O tom druhém ovšem pochybuji. Za sebe musím říct, že myšlenka je velmi zajímavá a funkčně, alespoň co se týče streamování videa, je Kainy docela schopná aplikace. Je zde ovšem velké množství ale, od uživatelsky nepřívětivého rozhraní, celkové ošklivosti a složitosti aplikace až po problémy se streamováním zvuku a kvalitu videa, které výsledný produkt strhávají do šedi průměru. Jsem si jistý, že Kainy používat nebudu, i když jsem takto včera odehrál celý zápas v NHL 09 a podařilo se mi i vyhrát. Občas se ale dostavily problémy s nereagováním na moje povely a přišlo mi, že aplikace trpí stejným problémem, jakým trpí většina klávesnic – když zmáčknete blízko sebe více kláves, přestanou reagovat všechny.

Cena plné verze je nyní na necelých 60 korunách. Já jsem za tento produkt dal nedávno necelou dvacku a rozhodně bych za tuto verzi více ani nedával, protože to je aplikace, na které by bylo potřeba ještě hodně zapracovat. Pokud ovšem máte hru, bez které nemůžete být a která se bude dát rozumně ovládat tlačítky a hejblátky na displeji, můžete Kainy vyzkoušet a udělat si obrázek sami. K tomu slouží Demo verze, která nabízí grafiku tónovanou do modré, nemá zvuk a nemůžete si ukládat nastavení. Pro zjištění, zda Kainy zakoupit, nebo ne, by ovšem toto omezení nemuselo vadit.
[appbox googleplay com.kainy.client]
[appbox googleplay com.kainy.clientdemo]
Zdroj: Obchod Play

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *