Hudební služba Rdio vstoupila na český trh

Přehrávání hudby z cloudu z obrovských databází za celkem rozumný poplatek se stává stále oblíbenějším. Na český trh dorazila také služba Rdio, která nabízí, kromě jiného, i české interprety.

Google nás na konferenci I/O nažhavil na přehrávání hudby z jejich obsáhlé databáze, nicméně ji pro naši republiku nepovolil. Ono to tolik nevadí, protože se najdou jiní, jako je třeba Deezer nebo právě zmiňované Rdio, kteří nám tuto službu za určitý ‚bakšiš‘ poskytnou. Službu si můžete vyzkoušet na dva týdny zdarma a poté můžete za celkem rozumnou částku 180 Kč měsíčně poslouchat písničky na jakémkoliv zařízení, na které se přihlásíte, ať už jde o počítač, Android, iPhone, nebo Blackberry.

Databáze Rdio obsahuje přes 20 milionů skladeb, a to včetně českých interpretů. Nechybí taková jména jako například Kabát, Divokej Bill, Daniel Landa, Jaromír Nohavica nebo starší Jiří Schelinger.

V aplikaci si můžete přehrávat podle spousty kritérií. Můžete sledovat některé populární kanály, sledovat přátele na Facebooku a poslouchat, co poslouchají oni, nebo si můžete nechat poradit přímo od aplikace. Samozřejmostí je vyhledávání podle názvu interpreta, alba nebo písničky. Podle písničky nebo interpreta také můžete pouštět rádio. Začnou se pouštět podobně žánrově laděné songy a můžete tak přijít na spousty zajímavých kapel, které jste předtím neznali. Podobné interprety vám aplikace po ťuknutí na to správné tlačítko nabídne také pěkně pod sebou a můžete se do experimentování a objevování pustit i takto.

Pro datové šetřílky je k dispozici možnost synchronizování písniček do mobilu. Když jste připojení na Wi-Fi, tak kliknete u alba na tlačítko Synchronizovat do mobilu a celé album se vám přenese do telefonu a nebude tak zatěžovat vaši datovou kapsu. Můžete si takto udělat z telefonu osobní offline sbírku, kterou budete mít dostupnou kdykoliv a kdekoliv.

Písničky, alba a interprety můžete také rozdělovat do seznamů a také máte k dispozici Sbírku, do které můžete přidávat jednoduše skladby, které vás zaujmou. Moc nechápu, jaký je rozdíl mezi seznamy skladeb a sbírkou, obojí tak nějak dělá to stejné.

Co mi na aplikaci trošku vadí, je nemožnost jakkoliv hýbat s frontou. Pokud si pustíte z alba nějakou písničku, přesune vám to celé album do fronty a začne přehrávat tu písničku, kterou jste si zvolili. Nijak ale nemůžete písničky přeházet, vyházet či přidat. Ano, ani přidat do fronty nic nejde. Dá se to obejít označením písničky nebo celého alba, jako Přehrát později, což pod samotnou frontou vytvoří další sekci, kde se budou takto označené písničky postupně skládat. Je to tedy jakási druhá fronta, se kterou trošku hýbat můžete, ale není to nic příjemného.

Za sebe můžu říct, že minimálně dvoutýdenním zkouškovým obdobím zdarma projdu a uvidím, zda je Rdio lepší než Deezer, který mi při přehrávání mimo Wi-Fi pouštěl pouze ukázky v délce 31 sekund, a zda stojí za těch 180 Kč měsíčně.

Ještě drobnost na závěr. K dispozici je také levnější varianta, která stojí 90 Kč měsíčně. S tou si ale můžete přehrávat hudbu pouze v počítači, proto jsem ji ani nebral v potaz… přece jen jsme portál o Androidech.
[appbox googleplay com.rdio.android.ui]
Zdroj: Obchod Play

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *