Byl představen telefon HTC first a prostředí Facebook Home

Je tomu již několik dní, co internetem začaly kolovat zvěsti o Facebook telefonu z dílny HTC. Fámy a zaručené informace se nakonec zhlukly ve včerejší den, kdy byl tento FB telefon skutečně představen. Jmenuje se HTC first a přináší launcher z dílny Facebooku, nazvaný Facebook Home.

Facebook pro Android nebyl nikdy z těch nejkvalitnějších aplikací. Byl pomalý, trhaný, ‚zabugovaný‘ a vůbec to prostě nebylo ono. Nyní, pokud chcete, si můžete celý telefon předělat na jedno velké Facebook hřiště. Respektive budete moci již 12. dubna, kdy půjde stáhnout aplikace Facebook Home do všech podporovaných přístrojů.

HTC first

Začneme nejprve představením hardwaru, na kterém byl nový Facebook Home představen. Jedná se o telefon střední třídy, který rozhodně udělá dost parády. Přístroj pohání jeden z nejnovějších procesorů z dílny Qualcommu, dvoujádrový Snapdragon 400. Displej nabídne rozlišení 720p a velikost 4.3″, což je tak akorát na střední třídu. Paměť RAM dosáhne na 1GB, vnitřní paměti bude 16GB a fotit budete moct zadním foťákem s rozlišením 5MP a přední kamerkou s rozlišením 1.6MP.

Design přístroje HTC first je takový obyčejný, jednoduchý, rozhodně ne ale špatný. Nabízet se bude v barvách černá, bílá, červená a světle modrá. Modrá i červená jsou v retro stylu a proto vypadají jaksi vybledle. Vidět to můžete na obrázku výše. Po stranách najdeme standardní porty – microUSB, 3.5mm jack i slot na microSD kartu. Na horní straně je pak uspávací/vypínací tlačítko. Tlačítka pod displejem nabídnou tlačítko Domů, které má velmi neobvyklý kruhovitý tvar. Vedle jsou také tlačítka zpět a Menu.

Facebook Home

Telefon nenabízí nic moc extra, co bychom neviděli již stokrát předtím, a proto se přesuneme k aplikaci, která nás zajímá. Facebook Home je, jak již bylo řečeno, v podstatě Launcher. Nabízí tak naprosto jiné ovládání hlavní plochy telefonu, stejně jako to umí třeba Chameleon Launcher či Big Launcher.

Facebook Home nabídne, ihned po odemknutí, přístup k příspěvkům vašich Facebookových přátel. Na pozadí se vám budou promítat nejnovější fotky, ale i jednoduché statusy bez obrázků, které někdo hodil na svoji zeď. Ve spodní části displeje je vaše profilová fotka uzavřená do kruhovitého tvaru. Ti nejpovolanější kolem Facebooku jí říkají ‚Bubble‘, tedy Bublina. Ta funguje trošku jako zámek u standardní zamykací obrazovky Androida. Po jejím chytnutí a táhnutí do některé ze tří stran se dostanete buď na seznam aplikací, do Messengeru nebo zpět do poslední otevřené aplikace. Ačkoliv se může zdát, že například Google Now nebude lehce dostupný, není to pravda. Dostanete se do něj dlouhým podržením kulatého středního tlačítka. Na seznam naposledy spuštěných aplikací se dostanete dvojitým zmáčknutím tohoto tlačítka, takže ani o toto nebudete ochuzeni.

Pokud často používáte Facebook Chat, nejspíš vás zaujme funkce, která vás po příchozí zprávě upozorní bublinou. Ta se objeví na kraji obrazovky a můžete si ji libovolně přesouvat a přilepit ji kamkoliv potřebujete. Ovšem pouze na kraj displeje. Ťuknutím na bublinu se dostanete přímo ke kontaktu, se kterým si zrovna povídáte, a můžete přímo odpovídat. Tato bublina se vás bude držet všude, kde budete ještě v rámci Facebook Home. Pokud tedy otevřete Instagram, který je také součástí Facebook Home, bublina s Chatem zde bude stále a bude čekat až na ni ťuknete a budete odpovídat. Bublinu samozřejmě můžete kdykoliv ‚zahodit‘, posunutím dolů směrem k vaší profilové fotce. Můžete si také sami takhle někoho jednoduše vytáhnout na hlavní plochu.

Při prohlížení příspěvků od vašich přátel, které se prakticky pořád zobrazují na pozadí vaší hlavní plochy, můžete jakýkoliv příspěvek okamžitě ‚lajknout‘ a to jednoduchým poklepáním kdekoliv na příspěvku…tedy prakticky kdekoliv na displeji. Je dost pravděpodobné, že se vám mnohokrát povede ‚lajknout‘ někoho, koho ani nechcete, protože se prostě uťuknete.

Obrázky, které uvidíte na hlavní obrazovce budou vždy přes celou obrazovku. Pokud tedy někdo přidá obrázek, který je na šířku, uvidíte z něj jen kousek, kterým bude celý displej vyplněn. K tomu, abyste viděli obrázek celý, stačí dlouze podržet prst na displeji a obrázek se ‚odtáhne‘ do pozadí a zmenší se natolik, aby byl vidět celý.

Co se týká oblíbených widgetů na hlavní obrazovku, tyto zde nejsou dostupné. Je ale možné, že dříve nebo později se tohoto rozšíření Facebook Home dočká.

Facebook Home je velmi dobře vypadající Launcher, který jde na ruku náruživým ‚fejzbůkářům‘. Aplikace se dočkala výrazného zrychlení a zlepšení, protože jak je možno vidět na videu, všechno to tepe neuvěřitelně rychle. Osobně vím zcela určitě, že Facebook Home pro mě není, protože tuto sociální síť navštěvuji zřídka. Dokážu si ovšem představit, že někdo bude touto službou nadšen. Pro ty, kteří Facebook Home využívat nebudou, ale Facebook navštěvují, je dobrá zpráva, že se možná blýská na lepší časy a nativní aplikace se dočká zásadní inovace a hlavně zrychlení.

Pokud chcete vidět Facebook Home v praxi, můžete se podívat níže na video od redaktorů z The Verge. Video je samozřejmě v angličtině, ale na to, abyste viděli jak co funguje ho nemusíte poslouchat. Je to ovšem mnohem lepší, když víte, co Facebook designer, Joey Flynn, o jejich nejnovějším dítku říká.

Zdroj: The Verge

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *