Evernote od Google? Přivítejte Google Keep

Před pár dny se v odborných médiích objevila zmínka o chystané službě od Google, která má pomoci uchovávat poznámky. Něco podobného nabízí již Evernote a jistě ještě další služby. Tyto jsou synchronizovány se serverem a dostanete se k nim odkudkoliv (kde je pokrytí internetu). Google Keep je prakticky to stejné jako nabízí Evernote, jen v Holo kabátku a (a to je podstatné) od Google.

Pokud se službou Evernote nebo jinými službami nemáte zkušenost, vězte, že jde o ukládání krátkých poznámek, s možností připnutí fotky, vytvoření odškrtávacího seznamu nebo audionahrávky. V Google Keep se všechny tyto poznámky poté odešlou do Google Drive, odkud se k nim jednoduše dostanete po zadání adresy drive.google.com/keep

Po nainstalování a spuštění aplikace na vás bude čekat pouze lišta s možností přidat poznámku. Vybrat si můžete z klasické poznámky, odškrtávacího seznamu, audionahrávky a fotky. Pokud zvolíte první uvedenou, můžete zadat název a následně text poznámky. Jestliže se rozhodnete, že chcete přidat k textu fotku, není to žádný problém, a to i několik fotek k jedné poznámce, stačí ťuknout na patřičnou ikonu. Pokud se během psaní rozhodnete, že byste vlastně z napsaného textu chtěli mít odškrtávací seznam, stačí zalovit v Menu a Google Keep automaticky přidělí každému odstavci (vše co je odděleno Enterem) jedno zaškrtávací políčko. Jednotlivým políčkům můžete libovolně měnit pořadí a to pouhým chytnutím a přetáhnutím. Jediné co si nemůžete při otevřené editaci zvolit dodatečně je zvukový záznam. Ten musíte zadat přímo z lišty, pokud budete chtít k nějaké již napsané poznámce přidat audio, nepovede se vám to.

Když už jsme u audia, to, kromě toho, že uloží nahrávku, také detekuje co říkáte a převede to na text. Úspěšnost je taková všelijaká, ale minimálně snaha se cení. Jedná se zde o standardní převádění mluveného slova na text od Google. Problém je, že pokud chcete jen vytvořit nějakou audio-poznámku, tak k tomu toto tak úplně neslouží. Jakmile totiž nemluvíte, aplikace přestane poslouchat a buď vás napomene, že nerozumí tomu co říkáte nebo možnost nahrávání hlasu prostě zmizí, protože neslyší nic, co by mohla na text převést.

Jestliže potřebujete jen rychle něco zaznamenat, bez nějakého složitého zadávání nadpisu, vybírání kterou položku zvolit a podobně, stačí kliknout na nápis ‚Rychlá poznámka‘ nad ikonami a začít psát. Poté můžete vybrat barvu a na konci psaní zmáčknout Enter na klávesnici a poznámka je uložena. Pokud si to s tou rychlou poznámkou rozmyslíte, můžete kliknout na tlačítko pod paletou barev a dostanete se do editace, stejně jako byste zvolili první ikonu na liště, tedy jednoduchou poznámku.

V nastavení Google Keep toho moc není. Můžete si vybrat z osmi pastelových barev pro každou poznámku a v přehledu všech poznámek si vybrat zda chcete vidět seznam v jednom nebo ve dvou sloupcích. Poznámky můžete také archivovat či mazat, a to jak postupně v menu každé poznámky, tak hromadně při dlouhém podržení na jedné poznámce a následném jednoduchém vybírání ťuknutím na poznámky další. K archivovaným poznámkám se dostanete jednoduše přes Menu. Poznámky také můžete sdílet, ale to vždy jen každou zvlášť.

Kromě samotné aplikace máte v Google Keep také možnost připnout na plochu widget. V nabídce jsou dva, jeden o velikosti 3×2, druhý 3×1. Ten větší nabízí kromě samotné lišty s ikonami, která vypadá navlas stejně jako v aplikaci, také náhledy již uložených poznámek. Menší widget nabízí ‚pouze‘ lištu se čtyřmi možnostmi vytvoření poznámky.

Google Keep mě osobně velmi nadchl. Je jednoduchý na používání, i když nenabízí moc možností nastavení, má vše co potřebuji a rozlišení poznámek barvami je pro mě více než dostačující. Přístup z počítače v Disku Google je výborný a nabízí prakticky to stejné jako v telefonu. Pokud začnete editovat poznámku, přenáší se do vašeho přístroje okamžitě, s maximálně vteřinovým zpožděním (v závislosti na rychlosti internetu, samozřejmě). Jsem z Google Keep velmi příjemně překvapen a vypadá to, že Evernote postupně přestanu používat. Jelikož je aplikace od Google, je její stažení i používání zdarma, jak jsme na to již zvyklí.
[appbox googleplay com.google.android.keep]
Zdroj: Google Play

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *