DashClock Widget – geniální Holo náhrada za hodiny na zámek obrazovky

Google přidal do systému Jelly Bean 4.2 jednu zajímavou novinku. Tou novinkou jsou widgety na zámku obrazovky a my si nyní jeden takový hodně povedený představíme.

Jestliže jste si na tyto widgety tak nějak ne úplně zvykli, možná je to proto, že jste si pod frází ‚widgety na zámku obrazovky‘ představili něco ve stylu WidgetLockeru, tedy možnost nastrkat si spoustu menších widgetů na jednu obrazovku. Já byl popravdě taky trošku zklamán, že zde widgety nefungují tímto způsobem. Používám je tedy prakticky jen jako hodiny a jako možnost okamžitého focení při posunutí o jedno políčko doprava. Občas jsem rozbalil původní hodiny, protože pod zámkem jsem měl schované počasí. S aplikací/widgetem DashClock zjistíte všechny potřebné informace jak při rozbalených hodinách, tak při ukázaném zámku obrazovky.

Možnosti nastavení jsou dostatečné pro veškeré hlavní info, které vás při zběžném pohledu na displej napadne. Můžete si nastavit co všechno se vám na displeji bude zobrazovat a to samozřejmě i v jakém to bude pořadí. Na zámku displeje můžete vidět, kromě tradičních hodin, také nejbližší schůzku z kalendáře (pokud je za méně než 6 hodin, jinak se neukáže), příchozí maily do vašich gmail účtů, počasí, příchozí zprávy a informace o odesílateli, zmeškaná volání a informace o volajícím a nejbližší budík, který vás čeká. Toto všechno pěkně přehledně poskládané pod sebou při rozbalení a maximálně tři ikony s nejzákladnějšími údaji i při zobrazeném zámku. A co je na tom nejlepší – vše je to v krásném a dokonalém Holo UI.

V DashClock widgetu nenajdete sice hromady nastavení, zároveň vám však nejspíš nebude nic zásadně chybět. Na začátku si můžete nastavit jaké informace chcete, aby se na obrazovce zobrazovaly a můžete si je přeházet a určit jejich pořadí jednoduchým chycením a přetažením. Jakékoliv nastavení má pak pouze počasí, kde si můžete zvolit stupně Celsia nebo Fahrenheita, a Gmailový účet, kde si zvolíte ze které složky chcete zobrazovat příchozí nepřečtené maily a které Gmailové účty budou zobrazovány (v případě více účtů). Je možné a pravděpodobné, že další možnosti a nastavení budou přibývat, ale pro teď je to vše a myslím, že to bohatě stačí.

Jelikož v základu vidíte hodiny a datum se dnem v týdnu, bylo by nemilé, kdyby nebyla možnost změny i zde. Naštěstí zde možnost změny je a sice z pěti druhů hodin a třech druhů dat. Není to moc, ale i zde věřím, že budou probíhat změny a přibude nějaký ten design.

Při doteku každého z miniwidgetů se dostanete do té aplikace, kterou zrovna potřebujete. Pouze u počasí vás to přesune do internetového prohlížeče s vyhledaným slovíčkem ‚weather‘ a při kliknutí na čas se (po odemčení) obrazovka pouze odemkne.

Musím říci, že DashClock jsem si okamžitě oblíbil a neskutečně se mi líbí miniikony vedle hodin, při viditelném zámku obrazovky. Po rozbalení se mi zase líbí možnost kliknutí na nastavení (vedle hodin) a doladění co zrovna potřebuji. Některé widgety to totiž dělají tak, že jakmile chcete něco změnit, musíte celý widget nastavit a vložit znovu.

Co je ovšem jednou z nejfantastičtějších funkcí na DashClock Widget, je vlastní API, které nabízí ostatním vývojářům možnost vytvořit widget pro tento widget. Například pokud používáte WhatsApp, stačí vám nainstalovat tento plugin, přihodit ho v nastavení DashClock Widget a máte navíc WhatsApp notifikace. Takovýchto widgetů je spoustu a budou přibývat další. Seznam pluginů najdete třeba na The Verge nebo stačí vyhledat přímo na Google Play Store.

No a jsme na konci. Poslední věcí, která vás jistě zajímá, je cena. Tato aplikace je zdarma a je také open source, tedy se v ní může vrtat kdo zrovna chce. Takže pokud máte Android 4.2+, neváhejte a rozhodně DashClock zkuste.

Edit: V dnešní aktualizaci přibyl jeden design hodin a také možnost nastavit si jak blízko musí být schůzka v kalendáři, aby se ukázala. Nyní můžete kromě původně defaultně nastavených 6 hodin nastavit také hodiny 3, 12 a 24, dále 2 dny nebo maximálně jeden týden.

DashClock Widget
Roman Nurik

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *