Procesory Samsung Exynos nejsou bezpečné

Bezpečnost počítačů a smartphonů se denně omílá na většině webů, které se zabývají touto problematikou. Komunita XDA vydala zprávu o velké bezpečnostní díře, která postihuje především přístroje Samsung s operačním systémem Android.  

Obecně se o Androidu ví, že jeho bezpečnost není zrovna ideální. Ochranou proti malwaru a obdobným hrozbám je jednoznačně obchod s aplikacemi Google Play. Aplikace jsou alespoň pod kontrolou, není však nijak složité dostat do přístroje neoficiální aplikace.

Weby, které nabízejí pirátské verze her a aplikací, jsou velmi oblíbené, úřadům se však vcelku úspěšně daří tuto ilegální činnost potlačovat. Stále je takových serverů nespočet, a tak uživatelé stahují aplikace a hry z neoficiálních zdrojů. Bohužel není žádný problém tyto aplikace instalovat, stačí pouze povolit instalaci aplikací z neznámých zdrojů. Naneštěstí některé aplikace přinášejí do smartphonů škodlivý software, který sbírá citlivá data uživatele, a tak narušuje důvěryhodnost celého systému.

Přístroje s procesory Exynos 4 Dual nebo Quad Exynos 5 SoC jsou náchylné ke sběru dat o přístroji, stejně jako hesel a přihlašovacích jmen. Výčet přístrojů, které používají dané procesory, není nikterak krátký, a tak by si spousta uživatelů měla dávat pozor na aplikace, které instalují.

Přístroje s procesorem Exynos jsou nejčastěji Samsungy, ve výčtu přístrojů se však objevují i jiné značky. Jejich seznam vypadá následovně: Galaxy S II, Galaxy Tab 7, Galaxy Note, Galaxy Tab, Meizu MX, Galaxy S III, Galaxy Note 10.1, Lenovo K860 a Galaxy Note II. A jak se proti této hrozbě bránit?

Bohužel není jak, Samsung nevydal žádnou zprávu, natož opatření, které by mělo jakkoliv zabránit ztrátě osobních údajů. Jedno ne úplně oficiální řešení přeci jen existuje, přišel s ním jeden člen XDA. Po takovém úkonu však přestává fungovat aplikace fotoaparátu, a tak se pravděpodobně budou uživatelé nadále vystavovat nebezpečí.

zdroj: esato.com

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *