Android ukusuje 60% z celého trhu

Jelikož se nám pomalu ale jistě chýlí další čtvrtletí ke konci, je opět čas na shrnutí toho, jak se hýbají podíly jednotlivých mobilních systémů na trhu. Samozřejmě se zaměříme výhradně na Android, proč si ale neudělat přehled o tom, jak si vedou ostatní systémy, které přímo či nepřímo konkurují Androidu.

V tuto chvíli budeme komentovat třetí čtvrtletí, které se nachýlí ke konci v závěru září. A jak si stojí náš milovaný Android? Samozřejmě více než dobře. Vzhledem ke skutečnosti, že se na trh dostala většina výrobků, jež byly představeny na letošním MWC v Barceloně, si náš oblíbenec drží velmi pěkné místo. Dále mu také pomáhají čím dál více se rozvíjející výrobci z Číny, kteří jsou v Evropě a Asii velmi úspěšní.

Nebudeme tedy chodit okolo horké kaše a vyzradíme vám výsledky průzkumu. Android dosáhl 60% trhu, což je velmi úctyhodný výkon. To ale není všechno. Analytici odhadují do konce roku nárůst o dalších deset procent, a tak by měl vstoupit do čtvrtého kvartálu letošního roku se sedmdesáti procenty.

Apple si nevede tak dobře jako doposud. Meziročně jsou jeho prodeje mírně klesající, to je ale pochopitelné vzhledem k tomu, že bude letos představen iPhone páté generace. Rodáci z Cupertina počítají s tím, že do konce roku 2012 prodají 125 milionů kusů zařízení s iOS. Je to odvážné očekávání, ale vzhledem k tomu, jak jsou jejich výrobky oblíbené, se nemáme čemu divit.

Poněkud upozaděný Windows Phone, který je na trhu teprve v plenkách se začíná trochu více rozjíždět. V roce 2012 by měl prodat 21 milionů zařízení, a tak si trochu polepšit. To by mělo pomoct i Nokii, která je považována za největšího distributora tohoto systému.

Symbian a Blackberry si nevedou vůbec dobře, jejich podíly jsou zanedbatelné a o obou systémech jsme již dlouho neslyšeli. Symbian se asi opravdu stal mrtvým systémem a na jeho místo přichází Windows Phone a Nokia Series 40 (Uzavřený systém, na němž běží přístroje série Asha.). Blackberry se potýká s finančními problémy a je jen ve hvězdách jak si tento výrobce prémiových telefonů nadále povede.

 

1 komentář: „Android ukusuje 60% z celého trhu“

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *