Endomondo Sports Tracker – tréninkový deník a trenér v jednom

Ti z vás, kteří někdy více sportovali, určitě po nich trenér vyžadoval vedení tréninkového deníku k následné analýze tréninku. K tomu už vám dnes může velmi dobře posloužit váš mobilní telefon s androidem, eventuelne iPhone, pro který je aplikace samozřejmě k dispozici také. My se podíváme na Endomondo pro Android.Pro používání aplikace budete potřebovat účet, který si vytvoříte buď přímo v aplikaci nebo na endomondo.com. Přihlásit se můžete také s Facebook účtem. Na stránce endomondo.com můžete potom v klidu domova a velké obrazovky počítače analyzovat své výsledky nebo kontrolovat morálku kamarádů. O tom ale jindy.

Nabídka sportů sahá hluboko pod okraj obrazovky

Abychom si řekli, k čemu vlastně Endomondo je. Endomondo je tréninkový pomocník pro sportovce běžce, sportovce cyklisty, bruslaře, lyžaře, kajakaře, plachetníky, windsurfaře, orientační běžce a pro spoustu dalších. My se zde zaměříme na využití endomonda pro sportovce pohybující se někde venku, tedy pro činnosti, kde je k zaznamenání tréninku užitečné využívání GPS lokalizace.

Zmačknout START a běžíme

Když jdete běhat, tak si oblečete volné trencle, tričko ze super propocovacího a kdejakého jiného materiálu, nasadíte čelenku, zavážete tkaničky na botaskách a vyrazíte vstříc novým zážitkům do lesa. Tentokrát přibalte do kapsy telefon s androidem, puštěnou gpskou a nastartovanou aplikací Endomondo. Pokud jste zvyklí při běhu poslouchat hudbu z telefonu, žádný problém, endomondo počítá i s tím. Přímo na hlavní obrazovce vysledujete stav lokalizace a jakmile se objeví GPS OK, už jen zmáčkněte Start a hurá do lesa.

Od tohoto okamžiku už endomondo zaznamenává vaši pozici, přímo na displeji ukazuje celkový čas běhu (jízdy na kole, kajaku, bruslích, lyžích, koni, koštěti, …), uraženou vzdálenost, průměrnou rychlost (min/km) a spálené kalorie (to v případě, že aplikaci sdělíte některé ze svých soukromých informací nutných k přibližnému výpočtu této hodnoty). Velmi sympatickou vlastností je, že vám aplikace každý uražený kilometr syntetickým hlasem ohlásí celkovou vzdálenost, celkový čas a čas na poslední kilometr. Tím tedy odpadá neustálé kontroly průběhu výkonu a můžete se lépe soustředit na běh, aniž byste museli výrazně ochudit svou zvědavost. Navíc to může velmi příznivě přispět k zlepšování výkonu. V případě, že by vám to snad vadilo není problém hlasovou notifikaci vypnout. Nyní se dostáváme do okamžiku, kde endomondo myslí na posluchače hudby. Aplikace každý kilometr hudbu ztlumí, ohlásí průběh běhu a opět hudbu pustí. A když už máte dost, není nic jednoduššího, než zastavit a zmačknout tlačítko Stop.

Pro analytické fanatiky umožňuje připojení různých periferií, například bezdrátový měřič srdečního tepu.

Historie záznamů

V aplikaci můžete také obhospodařovat spoustu dalších funkcí systému endomondo. Kromě toho, že si lze nechat odstartovat běh telefonem, můžete prohlížet aktuální výkony svých přátel, spravovat žádosti o přátelství, sledovat historie svých výkonů, zobrazovat na mapě a spoustu dalšího. Všechny tyto funkce si ale mnohem lépe užijete přímo ve webovém rozhraní aplikace, které nabízí i například zakládání a účast na různých eventech a challengích, jako například Kdo uběhne víc za tento týden? nebo Kdo nejdříve uběhne 500km?

Pokud se vás, například v komentářích, přizná dost, kteří endomondo používáte, třeba zkusíme nějaký Androida.cz challenge.

Stahujte zdarma z Android Marketu free verzi nebo placenou verzi Endomondo Pro.

Free verze[qr]https://market.android.com/details?id=com.endomondo.android&feature=search_result[/qr]

 

 

Endomondo Pro[qr]https://market.android.com/details?id=com.endomondo.android.pro&feature=search_result[/qr]

1 komentář: „Endomondo Sports Tracker – tréninkový deník a trenér v jednom“

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *