Android 4.1 by měl být bezpečnější

Android a jeho bezpečnost, to je všeobecně známý, ale neodbornou veřejností moc nevnímaný problém. Každou chvíli se objeví nějaký malware, který se snaží napadnou vaše zařízení. Je v zájmu samotného Googlu, aby se snažil dělat Android bezpečným operačním systémem, u nové verze věnoval tomuto problému nemalé úsilí. Avšak z velké části záleží na opatrnosti samotných uživatelů, kteří bohužel stahují aplikace z neověřených zdrojů.

Podle Ars Technika je Jelly Bean první verzí, která nabízí správné rozložení prostoru. Díky náhodnosti ASLR (což je něco jako paměťové místo, které lze přirovnat k datovým strukturám operačního systému) bude obtížnější napadnout tento systém. Mimo jiné je tu také DEP, to dokáže zabránit spouštění dat. Dohromady s ASLR přináší ještě větší bezpečnost.

„Pokud existuje něco, co není náhodně uspořádáno, potom ASLR nefunguje, protože útočník ví, co se nachází na jakém místě, je tak velmi jednoduché vyhnout se všemu ostatnímu,“ prozradil konzultatnt spoločnosti Accuvant a dodal „Jelly Bean bude první verzí Androidu, která plně podporuje ASLR a DEP, proto bude velmi těžké napsat škodlivý kód pro tento systém.“

Podobné zabezpečení je využíváno v operačním systému iOS. Ten je navíc chráněn další vrstvou, která nese název „kód podpisu“. Nemá-li aplikace platný digitální podpis, nebude v tomto systému spuštěna. Možná by nebylo na škodu zavést podobné zabezpečení na Androidu. Určitě bych si dokázal představit, že nepůjde spustit aplikace, jenž by pocházela z neověřených zdrojů.

Je každému jasné, že nový Android sice nebude nedobytnou verzí, zvlášť, když nedávno na konferenci Black Hat 2012 bylo odhaleno několik bezpečnostních hrozeb (o tom zase jindy), ale o krůček se posunula k větší bezpečnosti a spokojenosti uživatele.

Zdroj: Android Authority

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *