Google+ aplikace pro Android

Když Google 28. června spustil svou novou sociální síť Google+, kdekdo si mohl položit otázku, zda je další síť tohoto typu opravdu potřebná a zda má oproti zaběhnutému Facebooku šanci. Takovou otázku si pokládat nebudeme a podíváme se na aplikaci Google+ pro android, která na sebe nenechala dlouho čekat.

Pokud se tento text chystá číst někdo, kdo neví, co je Google+, chtěl bych mu říct jednu věc.

Vykašlete se na svou starou sociální síť a přestupte do jiné. Nové! A ptáte se proč? Protože je to přeci free, cool a in!

Nebo ji aspoň vyzkoušejte jednoduše proto, abyste na vlastní kůži zjistili o co jde a nemuseli nechápavě hledět na diskutující kamarády u piva. A taky proto, abyste pochopili, co tu vlastně píšu. Ale i tak vám snad tento článek dá o službě Google+ ponětí, aniž byste věděli vo co gou. Hlavní obrazovkou aplikace je pětice velkých ikon pod logem Google+, podle kterých je funkcionalita aplikace roztříděna do kategorií Stream, Huddle, Photos, Profile a Circles.

 

Stream v G+ aplikaci

Stream

Po stisku tlačítka Stream se dostaneme na obrazovku věrně připomínající velmi známou fejsbukovskou zeď – příspěvky s časem a fotkou kamaráda a informací o určení postu dle kruhů (circles). Někde může být i například informace o poloze. V horní liště najdeme tři ikonky. První z nich slouží právě k určení aktuální polohy. Ikonkou foťáku můžeme postnout obrázek, buď z galerie nebo přímo z fotoaparátu. A právě tužkou můžeme sami přispívat na zdi ostatních plusáků. Na přispívací obrazovce právě najdeme volbu circles (kruhů), se kterými chceme informaci sdílet. To je právě cílem Googlu, který říká Chceme, aby se spojení lidí na webu více podobalo spojení ve skutečném světě. Můžete tak specifikovat své cíle, se kterými něco na G+ dáváme. Tedy nejde jen o pouhé plácnutí informace na síť, ale pokud chceme poprosit spolužáky z fakulty o tahák ke zkoušce, tak žádost směřujeme pouze kruhu škola a nemusíme zbytečně zatěžovat mimoškolní známé touto pro ně nezajímavou informací. Stejně tak naopak můžeme na síť poslat návrh návrh specifikace plánu kruhu kolegové bez vysvětlování sestřenici, co to vlastně je, co tam píšu. Stejně tak zde můžeme zvolit aktuální polohu a přiložit fotografii. Zeď s příspěvky je členěná do sloupců dle polohy (Nearby), příspěvků vašich kruhů a příchozích zpráv (Incoming), takže vidíte to, co chcete a pokud například hledáte dívku, se kterou jste se na hudebním festivale bavili o G+ a ztratili lístek s telefonním číslem, jednoduše najdete, jestli někde ve vaší blízkostí nepíše milostné básně na zeď G+. Nejsem si však úplně jist, jestli je toto vhodným využitím sociálních sítí.

Huddle

Aneb chat, instant messaging. Prostě kecálek s kamarády na G+ s podporou konverzace více uživatelů. Můžete tedy do chatu přidávat jednotlivé kamarádíčky nebo celé kruhy. Snadno tak přizvete do chatu všechny své opilecké kamarády a v rychlosti domluvíte čas a místo na večerní party.

Photos

 

Upload fotografií

Co jiného čekat, než fotky, zde rozdělené opět do dalších čtyř složek. Fotky vašich kruhů, fotky, na kterých jste, vámi uploadované galerie a fotografie z telefonu.  V prvních třech případech jde o běžný prohlížeč fotogalerií jednotlivých přátel a běžnou side-slide fotogalerii s informací o obrázku, okmentáři a možností oblíbeného multitouch pinch to zoom. Pěkné je, že si můžete kteroukoliv ze zobrazených fotografii přímo nastavit jako pozadí plochy telefonu. Můžete tak…ale co, jistě máte vlastní fantazii.

Fotky můžete ze svého telefonu samozřejmě také uploadovat a nejen po jedné, ale můžete jich uložit až 8 najednou. Další zajímavou funkcí je Instant Upload. Tato funkce vám bude všechny pořízené snímky instantně nahrávat na G+ a vy už pouze nasdílíte. Jde nastavit, zda nahrávat jen fotky nebo i videa a to třeba jen na Wi-Fi, což je vhodné především pro ty z vás, kteří se stále brání datovým tarifům.

Profile

 

Circles

Koutek aplikace velmi oblíbený všemy šampóny a metrosexuály v čele s Leošem. Můžete se zde totiž kochat tím, co jste kdy napsali, kdo vám to komentoval a kdo dával +1 k vašim fotkám v plavkách. Současně slouží jako deníček všech zážitků a nápadů, o které jste kdy měli chuť se s někým podělit. Úžasné! Do pohledu na stejný profil vašich přátel se můžete dostat po kliknutí na jejich fotografii, například na zdi.

Circles

V poslední nožce aplikačky G+ najdeme všechny kamarády pod jednou střechou rozdělené podle kruhů nebo podle abecedy. Moudré! Chybí však možnost kruhy vytvářet a editovat. Snad příště.

Pokračování později. Sledujte nás!

[qr]https://market.android.com/details?id=com.google.android.apps.plus&feature=search_result[/qr]

6 komentářů: „Google+ aplikace pro Android“

  1. Pěkný článek! Zmínil bych ještě jednu výhodu – a to práva na Google Plus. Facebook vám krade fotky, zatímco na Google Plus máte práva na své fotky stále vy. Důležitý, leč opomíjený fakt.

  2. Good write-up, I am regular visitor of one’s web site, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.
    fiancee visa

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *