Dockovací stanice ClamBook přináší chytrým telefonům pohodlí notebooků

Zajímavého příslušenství pro chytré telefony není nikdy dost, ClamBook si takové označení ale jednoznačně zaslouží. Pokud totiž využíváte svůj chytrý telefon s Androidem skutečně na maximum, možná byste pro některé činnosti ocenili velký displej, touchpad a pohodlnou klávesnici. A přesně to (a ještě něco navíc) Vám ClamBook poskytne.

ClamBook na první pohled poměrně těžko odlišíte od nějakého modernějšího notebooku (či spíše ultrabooku). Konstrukčně se v podstatě o takový přístroj jedná, ačkoli vnitřní výbava bude samozřejmě podstatně jednodušší. Na úvod by bylo také vhodné zmínit, že tento nápad není úplnou novinkou. Pro své telefony podobné zařízení nabízí např. Motorola, ale již o několik let dříve bylo něco podobného dostupné např. pro komunikátory Palm Tréo. To ale rozhodně ničemu nevadí, protože stále se jedná o unikátní, ale pro určitou skupinu uživatelů velmi přínosné příslušenství. ClamBook bude možné provozovat s chytrými telefony s operačním systémem Android Ice Cream Sandwich a novějšími (a kromě Androidu bude podporován také iPhone).

Design jsme již částečně nakousli. ClamBook je možné označit za malý, lehký a až neuvěřitelně tenký notebook (ultrabook) vyvedený v kombinaci stříbrné a černé barvy. Bohužel zatím nejsou k dispozici údaje o rozměrech a hmotnosti, oficiálně zatím nevíme ani úhlopříčku displeje a jeho rozlišení. Podle všeho by se však mělo jednat o displej s úhlopříčkou 13,3 palců s rozlišením 1280 x 720 bodů (tedy stejně, jako je tomu u nejnovějších androidových smartphonů).

Funkčně toho ClamBook nepřináší mnoho. Kromě MHL konektoru pro připojení telefonu a konektoru pro napájecí adaptér nenabídne zařízení ani žádné jiné vstupní či výstupní rozhraní. Výhodou MHL konektoru je skutečnost, že postačí pro přenos obrazu i jiných dat a také pro napájení telefonu, vše tedy zajistí jeden jediný kabel, což přijde vhod zejména na cestách.

Kromě velkého displeje přináší ClamBook také chicklet klávesnici (rozumějte s oddělenými tlačítky) a rozměrný touchpad. Využití touchpadu zůstává otázkou, doufejme, že si s ním výrobce poradí a ovládání telefonního systému bude dotaženo do praktické a funkční podoby. O přínosu klávesnice však nemůže být pochyb, při tvorbě dokumentů, odpovídání na e-maily, chatování, zapisování poznámek či řadě jiných činností bude určitě neocenitelná. K dispozici navíc budou také speciální tlačítka pro ovládání operačního systému.

Pokud bude vše fungovat tak, jak výrobce slibuje, mohl by ClamBook v kombinaci s nějakým moderním chytrým telefonem v případě mnoha uživatelů zcela nahradit klasický přenosný počítač. Displej nabídne dostatek prostoru pro pohodlné zobrazení vše, co je potřeba (ať již se bude jednat o fotografie či videa, dokumenty, webové stránky, mapy nebo třeba hry) s tím, že připravená klávesnice a touchpad se v kombinaci s ním postarají i o rychlé a pohodlné ovládání a vstup dat.

Kromě toho ClamBook nabídne také vestavěnou baterii. Díky ní nebude zařízení zbytečně odebírat energii pro svůj provoz z omezeného akumulátoru telefonu, ale navíc jej bude zároveň i dobíjet, čímž bude výdrž telefonu dokonce zlepšovat. Dalším vylepšením by pak měly být také vestavěné reproduktory s podporou technologie 3D Cinema Sound pro vylepšení celkového dojmu.

V případě použití s vybranými smartphony Motorola pak bude dokonce možné využívat i jejich speciální prostředí Webtop s vestavěným souborovým manažerem či prohlížečem Firefox.

Zařízení ClamBook by mělo být dostupné během prázdnin, cenu však výrobce prozatím nezveřejnil. Pokud však bude nastavena rozumně a vše bude fungovat tak, jak slibuje výrobce na svých webových stránkách, mohlo by se jednat o velmi zajímavý kousek příslušenství. Určitě se nedá předpokládat, že by se jednalo o masovou záležitost, své spokojené zákazníky by si ale mohl najít.

Co myslíte, mají takováto zařízení smysl, nebo se jedná pouze o výstřelek pro několik málo nadšenců?

Podrobnější informace je možné získat na webových stránkách výrobce.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *