Winamp – hudební král z Desktopů na Androidu

Winamp z desktopů s Windows zná snad každý. Tak proč si alespoň z nostalgie nevyzkoušet celkem povedený hudební přehrávač Winamp i na androidím telefonu. Rozhodně má co nabídnout.Winamp je na marketu ke stažení zdarma, takže pokud zrovna sháníte přehrávač hudby, rozhodně jej doporučuji vyzkoušet.

winamp. it really wips the lama’s ass

Přehrávání

Při prvním spuštění winampu se samozřejmě spustí známá zvuková stopa s lamou. Bez toho by nebyl winamp winampem. Winamp má na první pohled poněkud zvláštní rozhraní a může působit nepřehledně, pro krátkém prozkoumání se však ukáže jako celkem promyšlené a velmi uživatelsky přívětivé.

Ve spodní části obrazovky uvidíte lištu s ovládacími prvky hudebního přehrávače, tedy play/pause, previous track, next track, tlačítkem pro zobrazení playlistu a bleskovým logem winampu. Tato lišta je zde zobrazena neustále, stejně jako malá lištička nad ní indikující právě přehrávanou skladbu a v závorce zbývající čas skladby. Tuto malou lištičku můžeme tažením nebo jednoduchým kliknutím roztáhnout nahoru, čímž získáme pohled na album cover obrázek a posuvník v rámci písničky. Tuto lištu můžeme opět stejným způsobem zase schovat do spodu obrazovky. Ovládání hlasitosti zde nehledejte, hlasitost winamp celkem logicky sdílí s media volume systému android.

Hlavní nabídka

Hlavní nabídkou je matice osmi ikonek, kde si můžeme vybrat, zda budeme hudbu vyhledávat podle autora, alba, jednotlivých písniček nebo žánru, procházet playlisty, využít službu SHOUTcast, hledat v hudbě fulltextově nebo stahovat a streamovat Free Music z knihoven Winampu.

Při prohlížení hudby se nestane nic nečekaného, po zvolení typu prohlížení (podle autora, alba, jednotlivých písniček nebo žánru) v hlavní nabídce se zobrazí seznam odpovídajících položek, dále rozkliknutelných do hlubších logických vrstev, kliknutím na písničku ji spustíme k přehrávání. Podržením prstu na albu/autorovi nebo písničce ji můžeme zařadit do fronty přehrávání, přidat do již existujícího playlistu nebo s ní playlist vytvořit. Stejně tak je možné nové playlisty vytvářet i z menu playlistů.

Co je hlavní a kvůli čemu by možná mohlo rozhraní aplikace působit nejasně a nepřehledně, stisknutím nenápadného již dříve zmíněného loga blesku se dostanete zpět do hlavní nabídky.

Widgety a ikonka

Důležitou součástí aplikace jsou také dva widgety na plochu, které winamp nabízí a to o velikostech 4×1 a 4×2 políčka na homescreen. Stejně tak nabízí widget na lockscreen. Těmito widgety je možné plnohodnotně ovládat přehrávání hudby, zobrazí název přehrávané skladby a opět disponují tlačítky play/pause, previous track, next track, dále také tlačítky pro zapnutí a vypnutí modu shuffle a opakování písničky. Vpravo na widgetu je zase oranžový blesk, který slouží ke spuštění samotné aplikace. Větší widget navíc ukáže obrázek alba.

Co může některým posluchačům chybět bude podpora prohledávání adresářové struktury telefonu. Winamp se v hudbě orientuje pouze podle ID3 tagů, pokud tedy nemáte své skladby otagované, bude velmi náročné se v nich vyznat.

[qr]https://market.android.com/details?id=com.nullsoft.winamp&feature=search_result[/qr]

1 komentář: „Winamp – hudební král z Desktopů na Androidu“

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *