Cyanogen bojuje za otevřený Android, dokonce odmítl peníze od Googlu

Kdyby se vás někdo zeptal, kdo stojí za nejpoužívanější a nejpopulárnější alternativní ROM s operačním systémem Android, musíte jednoznačně říci, že právě společnost Cyanogen. Tato firma se těší mimořádné oblibě na celém světě, možná i proto se její představitelé rozhodli nastavit celkem odvážný cíl. Podle jejich slov se chtějí stát třetím nejsilnějším mobilním operačním systémem na světě.

K tomu jim má pomoct i celá řada partnerství s vybranými výrobci mobilních zařízení, jako je třeba MicroMax nebo OnePlus. Oblíbenosti společnosti Cyanogen si povšiml i gigant Google a ihned se ji pokusil vehnat pod svá křídla a absolutní kontrolu. S tím však vedení Cyanogenu nesouhlasí a Google odmítlo.

cyanogen-throwback-1-large

Cyanogen se chce držet výhradně své vize maximální otevřenosti systému plného možností a nastavení. Toho by pod zastřešením společnosti Google nedocílil a navíc se domnívá, že by jej i držel zkrátka omezováním otevřenosti. Společnost Google není na takové odmítání příliš zvyklá a většinou jí jsou ostatní firmy po vůli.

Cyanogen je však velmi ctižádostivý a má v plánu vysbírat dotace ve výši 1 miliardy USD. Minulý rok se mu podařilo odříznout pouhých 30 miliónů USD. Cyanogen má tedy před sebou ještě pěkný kus cesty. Pokud se však domluví s Googlem na nějakém zajímavém kompromisu či podmínkách, může se k cíli dostat opravdu rychle. Podle nás Google ještě neřekl poslední slovo, proto budeme celou situaci sledovat a v případě jakýchkoliv novinek vás budeme informovat.

Zdroj: The Information via engadget

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *