Životní cyklus baterií prodlouží nový materiál až 30x

Uživatelé chytrých telefonů jsou už dlouhodobě nespokojeni se životností jejich baterií. Teď se nebavíme o jednotlivých mezičasech, kdy je nutné baterii zapojit do sítě a dobít, nýbrž o celkové životnosti, než dojde k úplné degradaci.

Jak je známo, tak baterie se každým nabitím stává chatrnější a vaše zařízení nadopuje vždy o něco méně. Tento úbytek na výkonu je v konečném důsledku celkem výrazný, proto se vědci pokusili vytvořit materiál, který by tuto nepříjemnou problematiku zcela odstranil.

Nový materiál se podařilo vyrobit z lithio-železo-fosfátové sloučeniny. Sloučenina vznikla pod zastřešením Kjótské univerzity a světoznámé společnosti Sharp. O sloučenině se spekulovalo již dlouhá léta zpátky. Vědci si byli dobře vědomi síly této sloučeniny, teprve až nyní se jim díky počítačové simulaci podařilo přidat další prvky, které účinek zněkolikanásobily. Právě počítačová simulace napomohla při bádání a odkrývala jednotlivé výhody přidaných prvků. Podle vědců se nám do ruky dostane to nejlepší, co je v této době možné sehnat.

low-battery-on-smartphone-1

Vědci nadále konstatují, že není možné předem určit a zajistit přesný čas životnosti, který by mohli výrobci na obalu uvádět. Na druhou stranu se dá odhadnout objem baterií při nabíjení a vybíjení.  Naprosto běžná baterie ve vašem notebooku vydrží asi 300 nabíjecích cyklů, následně se dostane do stavu, kdy není schopna udržet více jak 80 % původní kapacity. Do počítačové simulace byl přidán křemík a hliník.

To jasně odhalilo rapidní nárůst vylepšení jednotlivých vlastností baterie. V laboratorních podmínkách se zjistilo, že vyrobená baterie z výše uvedené sloučeniny vydrží až 10 000 nabíjecích cyklů, než klesne na 80 % své kapacity. Na hodnotu 70 % své původní kapacity klesne až po 25 000 tisících dobití. Prozatím není jasné, kdy se nové baterie dostanou i na celosvětový trh a o kolik stoupne cena zařízení.

Zdroj: gizmodonature

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *