Unikátní vir, který se dokáže schovat v jakémkoliv USB

Ještě donedávna nebyl žádný vážný důvod pochybovat o naprosté bezpečnosti USB zařízení. Samozřejmě, že USB flash-disky představovaly určité riziko a mohly být zdrojem nákazy počítačů a dalších zařízení. Nejnovější studie a analýzy však objevily, že USB zařízení jsou vážnou hrozbou pro všechny majitele, a to nemusí jít pouze o externí hard disky nebo flash disky.

Karsten Nohl a jeho kolega Jakob Lell přišli na svět s funkčním konceptem malwaru, který se dá nainstalovat na jakékoliv USB zařízení. Díky tomu se takové zařízení může stát nebezpečné a svým obětem napáchat nedozírné škody. Třetí strana se tak velmi rychle dostane ke všem citlivým údajům ze zařízení, heslům a dalším informacím. Dokonce se může postarat o celkové zablokování přístroje. Tento agresivní malware může  bez problému být právě při čtení tohoto článku i ve vaší USB klávesnici nebo myši.

Toxic-USB

V případě, že pojmete podezření, že jste se stali nechtěnými vlastníky a infikované zařízení máte doma, tak na přeformátování rovnou zapomeňte, jelikož vám nepomůže. Tvůrci škodlivého kódu varují před lehkomyslnou důvěrou v zařízení, o kterých nemáme naprostý přehled. Prozatím jde o pouhý umělý virus poukazující na nedostatečnou bezpečnost USB zařízení. Doposud nebyl zaznamenán jediný případ infikování na veřejnosti, ovšem i potencionální hrozba je jasným varovným prstem.

Zdroj: Wired via engadget

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *