Google Wallet 2.0 klepe na dveře

Google je bezesporu jednou z nejaktivnějších firem působících na poli IT. Každou chvíli přináší nějakou převratnou novinku, jež nám usnadňuje práci, nebo ji posouvá na vyšší úroveň. Jedním z takových inovativních počinů je Google Wallet. 


Pro ty, kteří neví co je Google Wallet vlastně zač, tuto službu rád představím. Jedná se o bezkontaktní platby, jež jsou prováděny prostřednictvím mobilního telefonu. K přenosu dochází pomocí NFC čipu, který se v současnosti používá pro rychlé přenosy odkazů nebo dat malého objemu.

Tuto technologii známe také od Sony, které NFC používá ve svých Smart Tags. V principu se jedná o čipy, jenž známe například z obchodů s oblečením, kde chrání proti krádeži. U Sony jsou zabaleny do líbivého hávu a dají se příjemně používat. U každého čipu si můžete nastavit rozličnou konfiguraci, a tak pokud vám jeden leží třeba na nočním stolku a vy přiložíte telefon, ztiší zvuky. Podobné tagy začíná používat i Samsung u své vlajkové lodi Galaxy S3.

Google Wallet je velmi náročný projekt, protože je nutné, aby se dohodlo hned několik činitelů. V první řadě Google s výrobcem telefonu, kde musí být umístěn NFC čip, dále musí souhlasit také operátor, přes kterého budou odcházet platby danému obchodnímu řetězci, posledním členem tohoto společenství je provozovatel a vydavatel platebních karet.

https://www.youtube.com/watch?v=DsaJMhcLm_A&feature=player_embedded

Tento projekt je zatím unikátní, ale je jen otázkou času, kdy se někdo pustí do konkurenčního boje. Google ale nehodlá usnout na vavřínech a za nedlouho spustí Google Wallet 2.0, jež bude disponovat větší propojeností s cloudem, což se dá použít k reklamě, a tak vydělat více peněz.

Do příští generace se zapojí obchodní řetězce se zvučnými jmény, jako jsou McDonald’s, Macy’s, Target, Starbucks a Barnes and Noble. Ta už ale nebude mít tak lehké počínání jako ta první. Dalším bezkontaktním platebním systémem na trhu se stal Isis. Vyvíjí ho společně hned několik operátorů, jsou jimi AT & T, Verizon a T-Mobile.

Je vidět, že se tento projekt vyvíjí zatím jen za velkou louží, doufáme však, že se sním setkáme i u nás, a to v co nejkratším časovém horizontu.

[qr]https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.walletnfcrel&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5nb29nbGUuYW5kcm9pZC5hcHBzLndhbGxldG5mY3JlbCJd[/qr]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *