[Recenze] Swordigo – průměrná hopsačka s mečem v hlavní roli

Pokud jste se rozhodli zakoupit poslední balík her v akci Humble Mobile Bundle 3, získali jste také jako jedni z prvních skákačku Swordigo. V té budete jako modrovlasý mladík s mečem v ruce plnit rozličné úkoly od různých náhodných postav, které cestou potkáte.

Béčkový příběh

Začátek je jako vystřižený z té nejběčkovější hry, jakou v celém spektru béčkových titulů můžete najít. Vzbudíte se do nového dne plného šedi, jakožto náhodný občan asi tříbarákové vesnice. Vydáte se na pochod aniž byste věděli kam a, jelikož jste viděli trailer, cestou děláte ve vzduchu dvojitá salta s efektním a efektivním odrážením od vzduchových kapslí kdekoliv ve vzduchu. Až dojdete do jednoho konkrétního domečku v modrovlasově rodné vísce, oznámí mu náhodná postava, že starý mistr, děd nejstarší a nemoudřejší se vydal do lesa a ještě se nevrátil. Vy, jakožto nejmladší a nejefektivnější postava vaší vesnice, se jej máte vydat hledat. Před vstupem do lesa, o kterém všichni obyvatelé vědí, že je nebezpečný, jste vybaven mečíkem a varováním, že na sebe máte dávat pozor.

vlcsnap-2013-11-24-15h13m42s3vlcsnap-2013-11-24-15h16m20s1892013-11-24 11.48.51

Stačí pár skoků, několik mávnutí mečem k likvidaci jednoduchých nepřátel a kde se vzal tu se vzal mrtvý vetchý stařec/mistr. Modrovlas si stihne pouze postesknout nad tím, že se tu muselo stát něco hrozného, když v tom se objeví hlavní záporák a jednou dobře mířenou ranou vás pošle k zemi. Vesničané vás ovšem najdou, přivedou k doktorovi dříve než je pozdě a můžete se tak konečně vydat na pořádnou dospěláckou výpravu, se všemi možnými nestvůrami a jednoduchým úkolem – přinést obávaný supermeč, s jehož pomocí porazíte zlou sílu a vaše vesnice, rod, země, planeta, prostě vše bude zachráněno.

Hloupoučcí nepřátelé

Zde v podstatě teprve pořádně začíná vaše výprava za dobrodružstvím. Vybaven mečem a mladickou naivitou se vrháte přímo do míst, kam vás předtím nechtěli pustit s tím, že je to příliš nebezpečné. Čekají na vás rozličná monstra, jejichž umělá insteligence by si nezadala s magnetickými kuličkami automaticky přitahovanými ke kovové stěně. To je jeden druh nepřátel. Ti jdou vaším směrem a i v případě, že jste o patro výš, nesnaží se k vám dostat cestou kolem, pouze setrvávají na místě nejblíže k vám, i když je mezi vámi metrák hlíny. Další druh nepřátel má vytyčenou trasu, po které se má ubírat a pokud mu ji například seknutím meče pozměníte, pouze se posunou, ale stále dělají tu stejnou osmičku jako předtím, jen někde jinde. Nyní mluvím konkrétně o netopýrech, kteří mě svou odhodlaností kroužit v navyklých obrazcích fascinovali a přiváděli k šílenství zároveň.

vlcsnap-2013-11-24-15h16m35s59vlcsnap-2013-11-24-15h09m16s217

Ve hře Swordigo na vás budou čekat také bossové. Ti jsou různě tuzí, ale ten první vám bude připadat asi nejtěžší, protože jeho poražení chvilku zabere a budete muset přijít jak na to. Zdraví se vám při útocích zmenšuje po půlsrdíčkách, stejně tak například pády do jam, které nikam nevedou. Až vám srdíčka dojdou, hra ohlásí Game over a budete moci začít znovu z nejbližšího teleportu, kterým se můžete přesouvat po různých místech na mapě.

Ovládání potěší

Váš hrdina dokáže šermovat pouze tak, že se u toho mírně posunuje dopředu, musíte si tedy dát pozor, abyste se příliš nepřiblížili k nepříteli nebo propasti, ale radši sekli jen párkrát a poté se stáhli. Kromě meče budete mít k dispozici také kouzla, která budete získávat postupně jak budete procházet hrou. Kouzelná Mana je zboží nedostatkové a obnovuje se velmi pomalu. Pokud tedy čtyřikrát vystřelíte ohnivou kouli, musíte pár vteřin počkat, než se kousek vaší magické síly obnoví a vy budete moci znovu jednou vystřelit. Meč máte nicméně pořád k dispozici, takže se máte stále čím bránit.

Občas se ve hře dostane ke slovu také adventurní část, která po vás bude chtít zapojit trošku myšlení. Většinou nejde o žádné složité puzzly, stačí někde vzít bednu, tu někam donést a z ní se potom v klidu dostat do jinak nepřístupných míst. Minimálně jednou se mi ovšem stalo, že jsem neměl tušení kam mám jít, protože místo, kterého musíte dosáhnout není za normálních okolností vidět. Bylo potřeba dlouhého skoku z nějaké odlehlé plošiny, abyste zjistili, že vám byla ukryta další plošina, na kterou s pomocí dvou beden bez problémů dosáhnete. Přesouvání předmětů je zde vyřešeno celkem inteligentně. Při přiblížení se k předmětu, který můžete někam přesunout, se vám útočné tlačítko změní na manipulační a s jeho pomocí zvednete předmět nad hlavu. Stejným tlačítkem ho potom položíte nebo hodíte.

vlcsnap-2013-11-24-15h11m26s214vlcsnap-2013-11-24-15h10m55s222vlcsnap-2013-11-24-15h08m46s197

Z předmětů jako jsou vázy, nepřátelé nebo dokonce i trsy trávy můžete získat bonusy v podobě kuliček many, zdraví nebo jakési diamanty. I když vám to nikdo neřekne, tyto můžete utratit v obchodě za bonusové předměty, jako jsou lepší meč, flakónek s doplněním zdraví nebo nové kouzlo. Diamanty vám ovšem naskakují celkem pomalu, a tak si na nový meč budete muset počkat celkem dlouho.

Jsem Swordigo, chcete mě?

Co vás bude štvát poměrně záhy po spuštění hry, je neustálé obživování již zabitých nepřátel. A to nejen těch drobných, kteří se po chvíli vždy opět zhmotní na svém původním místě, ale také bossů. Můžete si tak ‚užívat‘ vraždění stejných nepřátel pořád dokola.

Swordigo je tak trošku pitomoučká hopsačka, která má ten nejobyčejnější příběh, na jaký můžete narazit. Většinou vám bude stačit jen mačkat tlačítko pro sekání mečem, občas střelit nějakou tu kouzelnou ohnivou kouli, nebo třeba bombu, abyste se dostali k zavalenému tlačítku, ale nejvíce se budete bavit hopsáním, které povolí druhý skok ve vzduchu. Ten se vám bude nejednou velmi hodit a je to asi jediná věc, která do Swordigo přináší něco zajímavého a neotřelého. Pokud jste Humble Mobile Bundle 3 koupili, určitě Swordigo vyzkoušejte. Pokud vás nic jiného z balíku her neláká, rozhodně si tento Bundle kvůli Swordigo nekupujte.

[appbox googleplay com.touchfoo.swordigo]

[iframe width=“614″ height=“345″ src=“//www.youtube.com/embed/284lFScR5uI“ frameborder=“0″ allowfullscreen style=“margin-bottom: 15px;“]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *