Sony Xperia Go – druhý pokus o odolnou Xperii

Odolných chytrých telefonů je „jako šafránu,“ přestože se najde celá řada uživatelů, kteří by takovýto telefon rádi měli. Každý další přírůstek se tedy počítá, což určitě platí i v případě připravovaného Sony Xperia Go, který kromě zvýšené odolnosti nabídne i spoustu dalších zajímavých funkcí a vlastností.

Sony Xperia Go na první pohled pravděpodobně nenadchne, na druhou stranu ale rozhodně ani neurazí. Jedná se zkrátka o relativně malou (110 x 60,3 x 9,8 mm) a lehkou (111 g) krabičku s velkým dotykovým displejem, kterých dnes najdeme celou řadu. Pokud tedy mluvíme o standardní černé barevné variantě, v bílém a zejména žlutém barevném provedení by měla být situace o hodně lepší.

Od drtivé většiny ostatních smartphonů se však Xperia Go odlišuje odolnou konstrukcí, která dokonce splňuje veškeré požadavky pro udělení certifikace IP67. Díky tomu je telefon vhodný i pro aktivnější uživatele, u kterých sem tam hrozí riziko nějakého toho pádu, ponoření do vody či vystavení prašnému prostředí. Ideální řešení pro sportovce nebo pro dělníky, zvýšená odolnost se ale určitě neztratí ani při zcela běžném použití – ruku na srdce, komu z vás telefon ještě nespadl na zem? Pro běžný telefon moderního typu je to většinou osudové, zde je však poměrně velká naděje, že telefon vše přečká bez úhony.

To se týká také 3,5″ displeje, který je krytý minerálním sklíčkem se zvýšenou odolností proti poškození. Displej dále disponuje rozlišením 480 x 320 bodů a technologií pro vylepšení obrazu Mobile BRAVIA Engine. Zajímavě působí zmínka o systému pro rozpoznávání ručně psaného textu.

Dostatek výkonu dodává telefonu dvoujádrový procesor s frekvencí 1 GHz doplněný o 512 MB paměti RAM. Pro uživatelská data slibuje telefon až 8 GB paměti, ve skutečnosti však bude dostupných pouze něco kolem 4 GB. Díky přítomnosti slotu pro paměťové karty microSDHC to však snad nebude takový problém.

Důležitou součástí každého chytrého telefonu střední třídy a výše je jistojistě také digitální fotoaparát, ten v tomto případě nabídne snímač s rozlišením pět megapixelů, automatické ostření i blesk. Mezi jeho další funkce patří záznam videa (v rozlišení 720p), snímání 3D panoramat či automatická detekce tváře a úsměvu.

Mezi další zábavné funkce patří povedený hudební přehrávač se službami TrackID, SensMe, 3D Surround sound či xLOUD, FM rádio s RDS, integrace sociálních sítí (FaceBook a Twitter) nebo povedené hry. Pro sportovně založené uživatele připravila společnost Sony aplikace Micoach a Walk Mate. Uživatel se může samozřejmě spolehnout i na běžnou kolekci Google aplikací a aplikací, které jsou standardní součástí systému Android. Ten bude ve výchozím stavu dodáván ve verzi 2.3 Gingerbread, brzy by se ale měl dočkat i aktualizace na novější Ice Cream Sandwich.

Jako správný chytrý telefon se nenechá Xperia Go zahanbit ani v oblasti navigace a dat. K dispozici je tak vestavěná aGPS navigace i široká škála nejrůznějších datových technologií (microUSB konektor, Wi-Fi včetně funkce Hot-Spot, DLNA nebo Bluetooth).

Sony Xperia Go vypadá rozhodně velmi slibně a je jasné, že se najde spousta uživatelů, která takovýto telefon hledá. Pokud tedy výrobce nastaví přijatelnou cenu a vyhne se závažnějším chybám v konstrukci nebo funkcionalitě, určitě se může těšit na slušný úspěch.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *