[Recenze] Fifa 14 – fotbal lepší, hezčí a zdarma, stále však se spoustou 'ale'

Jediný skutečný fotbal, známý též pod názvem Soccer, aby si ho američtí občané nepletli s ‚tím jejich‘ fotbalem, je jednoznačně jeden z nejoblíbenějších sportů. Pokud ne ten úplně nejoblíbenější, minimálně v Evropě. Nejen na obrazovky televizí a monitorů přišel největší vývojář sportovních her, EA Sports, s novým ročníkem. Fifa 14 si můžete zahrát i na Androidech.

Nová Fifa přinesla nové dotykové ovládání, které vás neomezuje na použití obou palců, ale dovoluje vám mít tablet na stole a jen ťukat a tahat prsty všemožně po obrazovce. Abych pravdu řekl, nebyl jsem schopen s tímto ovládáním rozumně posunout hráče kýženým směrem. Natož abych ho dostal před branku a pokusil se skórovat, natož abych bral v potaz okolní útoky soupeřových obránců. Zkoušel jsem to, věřte mi, že už kvůli tomu, abych zde mohl s čistým srdcem napsat, že je to zlo. Dva zápasy, které jsem oba s čistým štítem projel jak zablácenou zatáčku, jsem zkusil, ale jediné, co se stalo, byl zvýšený srdeční tep a touha zahodit tablet do nejvzdálenějšího rohu.

Naštěstí u EA Sports nejsou jen samí krutoři, ale i lidumilové, a tak máte možnost změnit si ovládání na staré dobré gamepadové. Toto ovládání nepřineslo od minulé Fifa 12 žádné velké změny, ale proč taky, když funguje na jedničku. Se samotnými hráči už je to ovšem trošku horší.

2013-09-30 14.41.332013-09-28 14.58.582013-09-28 14.50.56

AI opět k zlosti

Fifa 12 měla jeden zásadní problém. Čím déle jste ji hráli, tím víc jste si všímali chyb, které se v ovládání a pohybu hráčů vyskytují. Fifa 14 je na tom v tomto směru dost podobně. První a asi nejzásadnější problém je kletba pamatování, která provází EA Sports již minimálně od NHL 2003. Tato kletba se projevuje tak, že když se s panďulákem snažíte udělat kličku, nahrávku nebo obyčejnou střelu, většinou ke kýženému dojde až s drobným zpožděním. Hráči prostě nejsou schopni udělat požadovaný pohyb ihned, musí předtím ještě udělat krok nebo dva.

Občas se vám stane to, co je známo právě z NHL 2003 i 2004. Nastane situace, ve které chcete zrovna v určitou chvíli nahrát, jenže do vás někdo vrazí, balón vám posune a za tu vteřinu se stane tolik věcí, že už nahrát vlastně ani nechcete. Nezřídka budete mít pocit, že nejúčinnější taktikou je vzít balón, prosólovat se celým hřištěm a bez nahrání se pokusit skórovat.Ale bohužel, hráči mají pamatováka, a tak můžete figurky přemlouvat, jak chcete, ale ony si vyžádaný úkol budou pamatovat a provedou ho, i když už po něm v žádném případě netoužíte. Nestává se to tak často jako třeba v onom postarším NHL 2003, ale stávat se vám to bude a bude vás to štvát.
Když už mluvíme o problémech s ovládáním, vypíchnu ještě jednu nebo dvě maličkosti, které výsledné hraní krapet znepříjemňují. Prvním z nich je síla nahrávky. Ta je zobrazena barevným pruhem pod vaším označeným a obalónovaným hráčem. Problém je ten, že nikdy nevíte, jak moc síly do přihrávky dáte. Jednou pří letmém doteku prosviští balón kolem tří, mnohem lépe situovaných hráčů a dokutálí se do náruče soupeře. Ten dobře blokuje hráče, kterému se počítač snažil nahrát. Jindy podržíte nahrávku dost dlouho, aby střela doplachtila aspoň do půlky hřiště, ale nahrávající hráč načutne merunu silou pětiletého dítěte. Povede se mu ji postrčit jen o pár metrů dál směrem ke spoluhráči, ke kterému se ale nezvládne ani dokutálet.

Poslední nahrávkovou perličkou je nahrávání po zemi, do směru, kterým běží váš spoluhráč. Potud je to naprosto v pořádku. Ale toho spoluhráče počítač zapomene označit, takže tak musíte učinit sami. Mezitím k tomu míči stejně doběhne nějaký protihráč dřív, protože vaši hráči jsou převážně lemry líné, které dobrovolně neudělají naprosto nic, aby vám pomohly k vítězství. Tedy ani rychlý běh z vlastní vůle není jejich doménou. Nahrávání je zde tedy stejně slabé jako snad ve všech EA Sports hrách a nezřídka budete mít pocit, že nejúčinnější taktikou je vzít balón, prosólovat se celým hřištěm, občas s nějakou tou kličkou, a bez nahrání se pokusit skórovat.

2013-09-28 14.47.112013-09-28 15.46.272013-09-28 14.49.31

Ještě pěknější pozlátko a mnoho režimů

Stačilo už s pliváním na kvalitu Fifa 14 a vrhneme se na nějaká pozitiva. Tím hlavním je jistě grafika, která od minulého ročníku (v tomto případě je to Fifa 12) opět udělala nějaký krok kupředu, bez výrazného zásahu do výpočetního výkonu vašeho stroje. Hra je samozřejmě optimalizovaná podle toho, jaký hardware vaše zařízení obsahuje. Takže na starém, malém a pomalém telefonu bude Fifa 14 vypadat o hodně hůř než na nové verzi Nexusu 7. Manuální nastavení je nicméně zakázáno. Co vám nenastaví automat, to prostě nebudete mít.

Druhou potěšující zprávou je jistě pro mnoho příznivců cena. Fifa 12 se ještě teď prodává kousek nad 180 Kč, kdežto Fifa 14 je k dispozici zdarma. Co mě ovšem potěšilo ještě víc, vzhledem k tomu, že jde o hru od EA Games, tak jsou vsazené mikroplatby. Šlo o spadnutí spodní čelisti o několik podlaží. Žádné sledování příkladu Gameloftu a jeho Real Fotbalu, kde musíte platit pořád, abyste si mohli zahrát. Ne. Zde se dostanete k týdenním zápasům, které můžete hrát pořád dokola, případně si můžete hrát ultimátní zápasy. To vše zdarma. Pokud chcete hrát rychlé zápasy, sezóny nebo manažerskou část Fify, musíte si připlatit celkem rozumných 130 Kč. Toť vše. Na žádné další mikroplatby jsem nenarazil, a to jsem hru prolézal skutečně důkladně.

2013-09-29 19.04.56

V rychlých zápasech budete mít k dispozici snad všechny známé fotbalové ligy, včetně možnosti zahrát si za jednotlivé země. Ve Fifa 14 již nechybí lvíčci z Česka a můžete si tak zahrát za naši repre. V sezóně jsou opět k dispozici téměř všechny myslitelné ligy. Pokud si ale chcete s našimi zahrát EURO, tak na to zapomeňte. Možnost mezinárodní ligy jsem zde nenašel. Navíc je vybírání konkrétní ligy vyřešeno naprosto stupidně a musíte po jednom posouvat jednotlivé poháry představující konkrétní ligu. Co hůř, pokud si nějakou ligu otevřete a následně se z ní vrátíte, dostanete se zpět na první nabízenou, tedy anglický F.A. Cup. Manažer mód nabízí zřejmě vše, co by manažerský mód nabízet měl. Budete trénovat, hrát, trénovat, hrát, tunit sestavu, kupovat, prodávat, prostě jak je vám libo. Nicméně Football Manager od Segy to není.

Nabídka online přihlášení je celkem pestrá. Je zde Origin od EA Games, dále tradiční Facebook a možnost přihlásit se na YouTube, abyste mohli nahrávat záznamy ze zápasů. Je zde také jedna vtipná část. Jednotlivé zajímavé replaye (opakovačky, chcete-li) si můžete uložit. Celkem je k dispozici až 15 volných míst k uložení záznamů. Pokud se k nim chcete dostat, musíte (zřejmě) do menu EAS FC, jejichž servery hlásí, že nejsou dostupné. A to už od té doby, co jsem Fifu poprvé nainstaloval. Přehrát si replaye tak není možné. Teoreticky mám tedy již asi sedm zajímavých replayí (všechny jsou zajímavé tím, že se vaši hráči chovají jako po zpackané lobotomii), jejichž řady uzavírá jeden opravdu krásný vlastní gól hlavičkou z rohového kopu. Jeho uskutečnění ve skutečném životě by mělo za následek veřejné lynčování a následné vyšetřování kvůli nepovoleným sázkám.

2013-09-28 14.46.272013-09-28 14.45.262013-09-30 15.19.12

Závěrem 

Fifa 14 je pěkný fotbal, který ovšem má docela dost zásadních much. A to hlavně v sektoru samotného ovládání hráčů, respektive jejich reagování na vaše podněty. Body k dobru může získat za to, že je zdarma, i za to, že rozpětí mikrotransakcí je omezeno na pouhé ‚pořízení plné verze‘, a to za celkem rozumnou cenu. Pokud chcete Fifa 14 hrát déle, budete muset mít velkou trpělivost, protože za sebe můžu říct, že vždy, když jsem si už myslel, že vím jak na to, bylo kolem půlnoci a tablet vyžadoval zapojení do nabíječky. Další den jsem začínal od začátku, zase jsem bojoval s ovládáním, zase jsem zkoušel nahrávat a zase to všechno šlo ztuha. Nicméně, co jsem se naučil, byly penalty. Stačí střílet pořád do jednoho ‚vinglu‘, ani to nemusí být nijak prudce, prostě skončíte prstem vždy v horním rohu a dáte na sto procent každý gól. Pak už jen stačí čekat, dokud se vám nepodaří jeden soupeřův gól chytit a máte vyhráno. Ano, asi by to chtělo trošku zapojit do hry náhodu. Obecně je se střelami trošku problém, protože pokoušet se dát z rohu faleš je naprosto zbytečné. Jediné, čeho docílíte, je přímý kop za branku mimo hřiště.

Mé doporučení je jednoduché. Jelikož jde o hru zdarma, stačí uvolnit kolem půldruhého giga místa a můžete si fotbal Fifa 14 od EA Sports vyzkoušet na vlastní kůži. Pokud se u toho ale budete nervovat, neříkejte, že jsem vás nevaroval…

[appbox googleplay com.ea.game.fifa14_row]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *