Proč si nakonec Nokia nevybrala operační systém Android

Nokia přešla ze Symbianu na Windows Phone, teď se všichni ptají, proč si nevybrala operační systém Android. Máme pro vás výňatek toho nejdůležitějšího, co k tomu uvedl Stephen Elop pro Guardian a pro další mezinárodní evropská média. Jedna z nejcitlivějších otázek zazněla v následujícím tvaru.

Litoval jste někdy, že váš výběr padl na Windows Phone, a nikoliv na operační systém Android?

Naopak, jsem velmi spokojený s tímto výběrem. Již před několika lety jsme se v této oblasti obávali vůdčího postavení jednoho z výrobců, což se aktuálně i potvrzuje. Na základě dostupných informací jsme i přesně věděli, o koho půjde. Navíc jsme si uvědomovali, že na trh přicházíme později a konkurence je zde obrovská. Pokud se podíváte na trh, naleznete zde velké množství kvalitních přístrojů, ale jen jednoho dominantního výrobce. A to je špatně.

nokia-550x382

Naší vstupní bránou k zákazníkům se stali operátoři. Snažíme se tedy ke klientům promlouvat skrze ně. Právě v tomto segmentu se snažíme být výjimeční. Určitě se nechceme podobat Samsungu/Androidu, i když dnes je to už jen o Samsungu.

Elop tedy poskytl zcela jasnou odpověď na otázku, proč nechtějí budovat Android společně s ostatními pod křídly Samsungu. Je pochopitelné, že tak nadějná a zkušená společnost, jakou je Nokia, se nechce podřizovat Samsungu, který je v oblasti operačního systému Android jasnou jedničkou a má rovněž značný náskok. Nokia se tedy stáhla do ústraní a spokojila se s ohlodanou kostí v temném rohu. Jestli společnost udělala dobře, se můžeme jen domnívat. Rozhodně válku nevyhlašuje a celou oblast operačního systému Android obchází. Podle odborníků si mohli ukrojit velký díl zákazníků, škoda.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *