Nejstarší 'slajdovací' klávesnice, Swype, konečně na Google Play

Klávesnice Swype má za sebou bohatou a dlouhou minulost. Všechno to začalo v dobách, kdy velikosti displejů nedosahovaly takových měřítek jako teď a dotyková vrstva nebyla tak dokonale vytuněná. V roce 2010 přišly na trh první přístroje, které měly tuto klávesnici napevno zasazenou v systému. Od té doby se hodně změnilo, ale vše stále pod slůvkem beta. Nyní přichází Swype na Google Play za zaváděcí cenu 19.75,- Kč.

Od dob první verze Swype klávesnice se hodně změnilo, několikrát byl změněn způsob vybírání slovíček a kvalita predikce se také zlepšila. Od původních uzavřených beta testerů, kteří si museli zažádat o ‚členství‘ a počkat zda se na ně usměje štěstí, se v posledních měsících upustilo a beta verze klávesnice Swype byla dostupná každému, kdo o to požádal. Nicméně se stále jednalo o předběžnou verzi, která mohla vykazovat chyby a byla tudíž za cenu zdarma.

Nyní se Swype konečně zbavil nálepky beta a nabízí se za dočasnou zaváděcí cenu, která činí příjemný jeden dolar bez centu…u nás je to zakulacených 19.75,- Kč. Pokud nemáte zkušenosti s tímto druhem slajdovaného psaní a nestekali jste se tedy ani s klávesnicemi SlideIT, Swiftkey Flow či nejnovější vestavěnou androidí klávesnicí, máte možnost vyzkoušet trial verzi, která vám zpřístupní všechny funkce a možnosti plné verze na dobu třiceti dnů.

Osobně mi na verzi beta vadilo několik věcí, jako je zadávání písmen s háčky a čárkami dlouhým podržením klávesy. Ovšem ne standardním dlouhým podržením, ale dvojitým dlouhým podržením. Nejprve se vám při dlouhém držení ukáže speciální znak a když držíte ještě chvíli déle, ukáží se speciální znaky. Tuto dobu ovšem nejde nijak zkrátit, což šíleně zdržuje psaní. Také mi vadilo, že výšku klávesnice nejde zmenšit a ta zabírá zbytečně moc místa. Tyto všechny neduhy bohužel zůstaly, a tak, ač jsem si Swype zakoupil a časem jistě budu uvažovat o jeho používání, zůstanu u Swiftkey a jeho Flow metody psaní.

Na druhou stranu Swype velmi dobře předpovídá slova, která chcete napsat, máte ze slajdování dobrý pocit (takový ‚smooth effect‘) a můžete používat zkratky, jako je kopírovat, vložit či vyjmout jednoduchým přejetím z tlačítka Swype na písmeno C, V či X. Také psaní velkých písmen vyjetím nad klávesnici a vrácením se zpátky je velmi užitečné.

Nově tato klávesnice také podporuje Dragon konvertování řeči na text v češtině. V předešlých verzích jste mohli Dragon využít pouze pro angličtinu a pár dalších jazyků.

Věřím, že spousta uživatelů uvítá možnost zakoupení a bezproblémovost budoucích aktualizací díky systému Google Play. Už teď nabírá slušné skore a jistě stane po boku velikánů jako je právě Swiftkey…
[appbox googleplay com.nuance.swype.dtc]
[appbox googleplay com.nuance.swype.trial]
Zdroj: Android Police

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *