Samsung představil 'Další velkou věc' – Galaxy S IV (celé video z představení v článku)

V jednu hodinu ráno našeho času skončilo představení UNPACKED s nejnovější vlajkovou lodí firmy Samsung v hlavní roli. Pódium bylo neustále plné a celou hodinu – vlastně necelou, šou měla menší zpoždění – do nás bylo naléváno mnoho mouder, co všechno Galaxy S IV umí, má a podobně. Šou to byla dlouhá a občas neuvěřitelná, ale dozvěděli jsme se to podstatné.

Začátek ležel na bedrech šéfa Samsung Mobile Communications, JK Shina, který toho nejprve moc neřekl. Střílel různými výrazy, několikrát všechny ujistil, že nejnovější Samsung je inspirován lidmi z celé Země a že díky tomuto přístroji bude každodenní život zase o něco veselejší…i když chleba díky tomu levnější nebude a daně budeme muset platit i nadále. Po dostatečně dlouhé a nicneříkající řeči byl povolán Jeremy, který konečně donesl krabici s tajemným obsahem.

V tuto chvíli se v rukách JK Shina objevily rovnou dva modely Samsung Galaxy S IV a to v barvě černé a bílé, které budou jediné, alespoň pro začátek, které se budou prodávat. Nyní to začalo být zajímavější, protože přišly na řadu parametry. A já zde ukončím zdlouhavý začátek a vrhnu se na ně také.

Včerejší článek zobrazující hardwarovou výbavu se celkem trefil:

  • Čtyřjádrový Qualcomm procesor s taktem 1.9MHz, či osmijádrový Exynos procesor s taktem 1.6MHz – podle trhu, kde se bude prodávat
  • 4.99″ Super AMOLED displej (opticky zaokrouhlený na 5″) s rozlišením Full HD, hustotou 441ppi a možností ovládat telefon i v rukavicích
  • 2GB RAM
  • 16/32/64GB vnitřní paměti s možností rozšíření o microSD karty a to až do velikosti 64GB
  • Fotoaparát s rozlišením 13MP vzadu a 2MP vepředu
  • WiFi a/b/g/n/ac (HT80), Bluetooth 4.0, NFC, MHL 2.0
  • GPS s podporou GLONASS
  • Ir LED – dálkové ovládání
  • Akcelerometr, světelný senzor, digitální kompas, proximity senzor, Barometr, IR gesta, teploměr a senzor vlhkost
  • 136.6 x 69.8 x 7.9mm, 130g
  • Baterie s kapacitou 2.600mAh

Jak to tak vypadá, tak odepsaný infračervený paprsek slaví skvostný návrat. Samsung, stejně jako HTC, si uvědomil, že mít telefon jako dálkové ovládání nemusí být tak špatné. Vypíchnout si zaslouží také teploměr a senzor vlhkosti, které jistě často mnozí z nás postrádají. Tloušťka 7.9mm je velmi pěkná a váha 130g je také hodně dobrá. Jinak telefon nejspíš nepřinesl nic, co bychom už někde neviděli a drží se zavedených standardů.

Software

To by bylo z hardwarové stránky vše a vrhneme se na to co zabralo účastníkům UNPACKED show většinu času.

TouchWiz

TouchWiz se dočkal drobného osvěžení v designu a velmi zdůrazňovanou novinkou je efekt při odemykání displeje. Nyní již nezurčí displej pod vaším prstem, jako byste ho máčeli ve vodě, nyní se odráží světlo, jako když se foťákem podíváte směrem ke slunci a to včetně okolních odlesků. Je to pěkné, ale stejně zbytečné jako ony kruhy ve vodě. Zmizela horní lišta, ta je nyní průhledná a je vidět tapeta. Nicméně ikony samozřejmě nezmizely, ty jsou i nadále dostupné a viditelné. Jak to bude v případě světlého pozadí těžko říct. Buď se horní lišta pouze tváří průhledně a bude nějak automaticky zatmavená, ale průsvitná, nebo ikony při bílém pozadí neuvidíte. Výrobce slibuje ‚Úplně nový a vylepšený uživatelský zážitek.‘

Dual Camera

Taky je vám vždy líto když někoho fotíte, že s nimi nemůžete být na snímku? Ne? Já také ne, ale zřejmě je spousta lidí, kteří netouží po ničem jiném, než být násilně vmáčknuti do fotografie, aby byl zachycen jejich výraz při focení. Ale o co jde. Při pořízení fotky, či videa, může být zároveň snímáno fotoaparátem zadním i předním s tím, že můžete mezi oběma přepínat, a ten, který není zrovna přes celý displej, můžete zavřít do graficky zajímavého rámečku. A to například do známky, srdíčka, rybího oka, obdélníku a mnoha dalších. Předpokládám, že se bude jednat o dvě nezávislá videa, která smíchá až telefon samotný, vzhledem k možnosti přepínání. Zajímalo by mě, jestli budou fotky a videa ve standardním formátu a tedy možné ke stažení do počítače.

Drama Shot

Jak se jiní výrobci chlubí tím, že jejich fotoaparát a fotící software dokáží udělat za vteřinu 30 snímků a vy si (nebo telefon sám si) vyberete tu nejlepší, tak Samsung Galaxy S IV udělá 100 snímků za 4 vteřiny a udělá z toho poté jakýsi svět v pohybu na jednom snímku. Další z věcí, kterou použijete asi tak jednou za rok, pokud vůbec.

Eraser

Eraser je asi jediná funkce, která mě zaujala. Nicméně mě zaujala už minimálně před rokem, kdy ji představila firma Scalado. Ovšem myslím, že v případě Scalado nikdy neviděla veřejně světlo světa, kromě jednoho videa. Pomocí Eraseru můžete natočit nějakou scénu a v případě, že vám v pozadí projdou lidi nebo se do snímku dostane něco jiného, co byste tam nechtěli, jednoduše to ťuknutím vymažete.

Air View

Jestliže znáte Galaxy Note a jeho S-Pen, možná znáte funkci, kdy se pouze přiblížíte k displeji při prohlížení obrázků a ukáže se vám celé album. Zde to funguje také, jen nepotřebujete S-Pen, ale můžete toto udělat prstem.

S Translator

Google to má již nějaký ten měsíc a podporuje češtinu, Samsung začíná a proto nabízí 9 jazyků, kde čeština samozřejmě chybí. Jde o jednoduché překládání mluveného slova do textu, kterému rozumíte nebo psaného textu do mluveného slova, kterému rozumíte. Případně kterému nerozumíte, ale porozumí mu cizinec, se kterým mluvíte.

Adapt Display

Už jsme si zvykli, že většina telefonů má automatickou regulaci jasu. Galaxy S IV ale jde ještě dál a nabízí automatickou regulaci jasu, kontrastu a sytosti.

Story Album

Když se vydáte někam na dovolenou a budete fotit jako o život, telefon vám sám vytvoří album, pokud budou fotky z přibližně stejné lokace. Můžete si taky určit přebal tohoto alba a pokud budete v jedné z mnoha zemí, která je podporována, můžete si celé album přes internet poslat ke zpracování a za $20 – $30 získáte skutečné album s pevnou vazbou a to včetně poštovného i balného.

Samsung HomeSync

Zařízení s tímto názvem vám umožní prohlížet si vzdálený obsah kdekoliv, kde se dokážete připojit k internetu. Například ony fotky z dovolené tak můžete streamovat rovnou k vám domů na Samsung HomeSync, kde již čeká netrpělivá rodina, aby viděla co vše jste na své dovolené viděli.

Air Gesture

Když už máte v Samsungu Galaxy S IV tu Ir LEDku, je potřeba toho řádně využít. Air View vám umožní posouvat stránky, přijímat hovory a provádět ještě další věci bez dotyku displeje. Stačí přejet rukou směrem, jako byste přejížděli prstem po displeji a potřebná akce se vyvolá. Jistě má tato funkce nějaké vyžití, mnoho jich ale nebude. V samotné šou se i moderátor ptal k čemu to je a ihned se na něj sesypalo několik odpovědí jako jsou nalakované nehty či upatlané prsty. Takže ano, jistě se najdou situace, kdy je dobré to použít.

S Voice™ Drive

Zdá se, že používání telefonu při řízení je ve Spojených státech skutečný problém. V představení UNPACKED bylo totiž několikrát řečeno jak je S Voice™ Drive bezpečné a výborné. A co to všechno umí? Kromě klasických hlasem ovládaných funkcí jako je zavolej či polož, umí také přečíst zprávu, reagovat na ni, přečíst ji opakovaně, když o to požádáte, najde vám místo kam se potřebujete dostat a další užitečné funkce. Je to prostě takový řidičův asistent a sekretářka v jednom.

Samsung Smart Switch

Jestliže potřebujete přejít ze starého telefonu na nový Samsung Galaxy S IV, nebudete s tím mít, díky Smart Switch, žádný problém. Stačí vám počítač, tento program a po připojení starého a následně nového telefonu se vám převede vše a bez problémů. Aspoň takto mluví reklamní brožury…

Glove Friendly

Ještě jsme jednou zabrousili do vod hardwarových a sice k ovládání telefonu bez problému v rukavicích. No…a to je vše co vám k tomu řeknu, protože o této vychytávce tam téměř nic nebylo. Snad jen již popsaná možnost Air View, která s tímto souvisí.

Group Play

Asi největší blbost, jakou Galaxy S IV umí. S Group Play si můžete pustit jakýkoliv zdroj zvuku z až devíti stejných zařízení ve stejnou chvíli. Když se tedy setká pět kamarádů s Galaxy S IV v hospodě a jeden pustí nějakou hudbu, stačí aby přiblížil telefon ke čtyřem kamarádům, respektive jejich telefonům, a rázem budou mít orchestr o pěti hlasech. Když pominu fakt, že byste museli všichni mít stejný telefon, mě nějak nenapadá využití této funkce.

Dual Video Call

Aby těch ‚dual‘ funkcí nebylo málo, máme tu další. Pokud s někým voláte přes videohovor, tak kromě toho, že můžete vidět obraz z přední kamerky u sebe i u partnera, můžete také zapnout fotoaparát zadní a mít tak na pozadí co se děje za vámi a v rozích dvě malé fotky z předních foťáků jednotlivých volajících.

Smart Scroll / Pause

Jedna z dalších věcí, které pokud bych měl, tak je nejspíš brzo vypnu. Když se budete dívat na film a odvrátíte zrak, film se pozastaví. Stalo se mi nesčetněkrát, že jsem se jen někam podíval, ale byl jsem rád, že zvuk dále jede a můžu ho poslouchat, protože nepotřebuji všechno nutně vidět. Toto bude jedna z těch věcí, kterou párkrát ohromíte kamarády a pak ji vypnete, protože vás bude iritovat.

S Health

Aneb jak prodat ještě více doplňků k již tak dost drahému telefonu. S Health monitoruje váš zdravotní stav a to pomocí příslušenství, které si můžete dokoupit. Můžete se informovat o tom kolik jste zhubli či přibrali, jaký máte tep, když třeba jdete běhat a podobně. To vše dostanete v telefonu v dobře srozumitelné podobě s grafy a statistikami a možná vám to i řekne, kdy to s vámi konečně švihne. Jak ale bylo řečeno přímo na představení, S Health nenahrazuje prohlídky u doktora…stejně jako prášky s výživou nenahrazují pestrou stravu a musí to být napsáno na krabičce.

Příslušenství

No a nakonec příslušenství. Můžete si dokoupit několik různých obalů, včetně vaku, zavíracího pouzdra či chránícího pouzdra, a také můžete dostat S View Cover, což z vašeho telefonu udělá ‚véčko‘ a v malé části displeje uvidíte všechno co zrovna potřebujete.

A to je vše. Vylepšená ‚eS trojka‘ jak vyšitá, s pár hardwarovými i softwarovými vychytávkami, které ale většinou stejně nepoužijete. Nebo možná použijete, už kvůli tomu, že to stálo tolik peněz, tak by si to zasloužilo maximální využití. Já osobně zklamán nejsem, protože jsem nepředpokládal, že by Samsung přišel s nějakou skutečnou bombou. Představení UNPACKED bylo někdy až přespříliš skečovité a divadelní, ale moderátor mě občas i bavil a shlédnutí za to někdy i stálo.

Ještě na závěr informace o ceně a dostupnosti. Cenu neznáme, ale pokud to bude 17 tisíc, bude to tak akorát, a dostupnost by měla být na konci dubna. Tipl bych to tedy začátkem června u nás. Ale třeba ne, třeba se místní distributoři pochlapí a vybojují dřívější nabídku.

[iframe width=“614″ height=“345″ src=“http://www.youtube.com/embed/Yaw6CSaPnfk“ frameborder=“0″ style=“margin-bottom: 15px;“ allowfullscreen]

Zdroj: Samsung UNPACKED 2013 Livestream

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *