Král je mrtev! Ať žije král! – nadvláda Gingerbreadu padla, nyní žebříčku vévodí Android 4.x

Jistě máte pravdu, když nesouhlasíte s výrokem v nadpisu, jelikož si ICS musel pro porážku přizvat Jelly Bean, ale tak to prostě je. Smiřte se s tím. Nadvláda Gingerbreadu trvala 16 měsíců od oficiálního představení Ice Cream Sandwich v říjnu 2011. Šest měsíců mu pomáhal Jelly Bean a nakonec se jim to společnými silami podařilo.

Velký vliv na tento postup jistě mají hromady a hromady nových přístrojů, kterých se denně aktivuje přes milion kusů (1.3 mil. k září 2012). Trošičku pomáhají také výrobci, kteří dodávají aktualizace na starší přístroje. Těch bude ovšem spíše pomálu, protože výrobci se nepřetrhnou při dodávání nových verzí systému na starší přístroje.

Pojďme ale chvíli mluvit řečí čísel. V lednu vzrostlo procento přístrojů poháněných systémem Jelly Bean o 3.4% na 13.6%. Za minulý měsíc je celkový poměr 16.5%, nárůst tak klesl na 2.9%. Ice Cream Sandwich za leden ztratil jednu desetinu procenta a usadil se tak na kulatých 29%. Jeho postavení nadále klesá, pravděpodobně na úkor právě Jelly Bean, a dnes je na 28.6%. Sesazený Gingerbread ztratil za leden 2% a usadil se na 45.6%, za únor ztratil dalších 1.4% a nyní drží 44.2% všech přístrojů. Froyo, Honeycomb i Eclair nadále klesají po nepatrných desetinkách a bude trvat ještě dlouho než úplně vymizí…vzhledem k tomu, že Donut (uvolněn v září 2009) se stále nechce pustit a drží si své dvě desetinky procenta již několik měsíců.

Ještě to bude chvíli trvat, ale Jelly Bean jistě brzy sesadí Gingerbread bez pomoci a stane v čele Android systémů jako pravý nekorunovaný král…minimálně do doby než zavládne Key Lime Pie.

Zdroj: Developers

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *