Xperia Ion – nejlepší smartphone od Sony se chystá do ČR

Sony Xperia Ion, to je špičkový chytrý telefon se systémem Android, který nabídne velký displej, výkonný procesor, 12ti megapixelový fotoaparát, velkou vnitřní paměť, skvělé multimediální funkce, rychlá data a mnoho dalších užitečných vlastností.

Designově vychází Xperia Ion ze svých předchůdců v podobě modelů Sony Xperia S, U a P, případně i Sola. Rozhodujícími rysy jsou tedy spíše ostře střižené hrany, které však na druhou stranu působí moderně a elegantně. Telefon je poměrně velký (133 x 68 x 10,8 mm) a těžký (144 g), to jsou však daně za kvalitní konstrukci, velký displej a další výbavu.

Displej telefonu se může pochlubit úhlopříčkou 4,55 palců a rozlišením 1280 x 720 bodů, překrývá ho samozřejmě sklíčko se zvýšenou odolností proti poškození. O lepší a věrnější podání barev se postará technologie Bravia Engine a umožněna by měla být také snadná tvorba screenshotů displeje.

Telefon bude dostupný v několika verzích podle trhu, kde se bude prodávat, v současné době je známa verze pro americký (s rychlými daty LTE) a evropský trh (s daty HSPA+).

V současné době se Xperia Ion dodává se starší verzí systému Android 2.3 Gingerbread, postupem času by se ale i pro tento model měla objevit aktualizace na novější Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

 

O svižný chod systému, aplikací i dalších funkcí jako je fotoaparát nebo záznam videa, se stará dvoujádrový procesor Qualcomm MSM8260 s taktem 1,50 GHz. Procesoru asistuje výkonný grafický čip Adreno 220 a 1 GB operační paměti. Interní paměť pro aplikace by měla činit 1 GB, paměť pro uživatelská data pak 16 GB (dostupná ovšem nebude celá, uživatel bude moci využít zhruba 14 GB). V případě potřeby bude možné další paměť doplnit prostřednictvím slotu pro paměťové karty microSDHC (až 32 GB).

Jedním z největších taháků Sony Xperie Ion by měl být vestavěný fotoaparát. Ten se může pochlubit kvalitním snímačem Exmor R (CMOS čip využívaný i v běžných digitálních fotoaparátech) a rozlišením 12,1 megapixelů. Blesk a automatické ostření lze považovat za naprostý základ, podobně jako třeba 16x digitální zoom nebo detekci tváře. Vhod jistě přijde i režim pro automatickou tvorbu panoramatických fotografií. Uživatelé se dále mohou těšit i na geotagging, ostření dotykem, redukci červených očí, sekvenční snímání či čelní kamerku pro videohovory. Za fotografiemi nijak nebude zaostávat ani video, to bude možné tvořit v rozlišení až 1920 x 1080 bodů, tedy FullHD.

S fotoaparátem úzce souvisejí i další multimediální funkce, které budou zastoupeny vylepšeným zvukem xLoud, povedeným hudebním přehrávačem či FM rádiem s RDS. Multimédia bude možné pohodlně sdílet bezdrátově díky technologii DLNA či přes kabel díky HDMI výstupu.

Komunikaci s okolím zajistí kromě rychlých mobilních dat Wi-Fi, Bluetooth, micro USB, micro HDMI, NFC či ANT+ pro připojení sportovního příslušenství.

Telefon bude napájet akumulátor s kapacitou 1900 mAh, což je dnes mírný nadstandard. Na jedno nabití by měl telefon zvládat vyčkávat až 350 hodin v pohotovostním režimu, 10 hodin hovoru, 12 hodin poslechu hudby či 3 hodiny sledování videa.

V České republice by se měl telefon začít prodávat koncem léta za cenu kolem 14 000 Kč.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *