Program Pocket (dříve Read It Later) Vám uschová zajímavé články na později (recenze)

Pocket je praktický prográmek, ve kterém si můžete uchovávat články, videa a obrázky pro pozdější zpracování. Články (a nejen je) do programu dostane nejjednodušeji prostřednictvím internetového prohlížeče ze svého počítače, ty se následně ihned stáhnout do Vašeho telefonu či tabletu, a tam budou čekat, než si je ve chvílích klidu přečtete. A to klidně i off-line.

Program Pocket se skládá ze dvou částí. Z aplikace pro Android (případně i iPhone, Kindle Fire nebo další platformy) a části pro stolní počítač (rozšíření pro internetový prohlížeč nebo tlačítko, které si umístíte do lišty záložek). Kromě internetového prohlížeče lze články, obrázky a videa do svého telefonu či tabletu dostat také z mnoha stovek jiných programů a služeb, které jsou schopny se službou Pocket spolupracovat. Své materiály je možné do Pocket dostat také prostřednictvím zaslání na speciální e-mailovou adresu, podobně jako např. u čtečky Kindle.

Jen pro úplnost se také hodí dodat, že dříve byl program dostupný pod označením Read It Later.

Způsobů, jak své oblíbené články do Pocket uložit, je opravdu mnoho a pro jejich výčet doporučuji navštívit stránky autorů služby, kde si je lze všechny přehledně prostudovat (http://getpocket.com/apps/). Samotní autoři hovoří o téměř 300 spolupracujících aplikacích. Namátkou můžeme jmenovat např. Twitter, Pulse nebo Google Reader.

Následné čtení uložených článků není ale podmíněno pouze na přenosné zařízení, samozřejmě se k nim dostanete přehledně také rovnou ve svém internetovém prohlížeči, kde s nimi můžete pracovat.

Pocket pro Android

Aplikace pro Android je zdarma a může se pochlubit jednoduchým prostředím i intuitivním ovládáním.

Po spuštění programu v telefonu je nutné zadat své přihlašovací údaje ke svému účtu a ihned poté dojde k natažení uložených článků (tedy pokud již nějaké uložené máte). Kdykoli si později uložíte nový článek, během několika vteřin se zde objeví.

 

 

 

 

 

 

 

 

Články se v telefonu či tabletu většinou objeví jen několik málo vteřin po odeslání z počítače a ukládají se do paměti přístroje, jsou tudíž dostupné i v momentech, kdy nemáte k dispozici připojení k internetu, což považuji za jednu z největších výhod programu.

Přečtené články (avšak nikoli vymazané, ale označené k tomu určeným tlačítkem) zůstávají uchovány ve webovém archivu. Ten je však přístupný pouze on-line (i z mobilního zařízení).

 

 

 

 

 

 

 

 

Jednotlivé články (případně i uložená videa nebo obrázky) lze filtrovat zadáním několika znaků (nebo výběrem jedné z těchto kategorií) a lze je také označovat štítky, případně hromadně mazat apod. Vybrané články si také můžete označit jako oblíbené. Články se většinou zobrazují včetně obrázků, ale není to pravidlem, záleží, jak si služba poradí s tou kterou vybranou webovou stránkou.

Standardně se články zobrazují v podobě upravené pro zobrazení na malém displeji, v případě potřeby lze ale vyvolat také náhled kompletní webové stránky. V textu se lze posunovat prostřednictvím dotykového displeje, v nastavení je ale možné také nastavit, aby bylo možné textem posunovat i prostřednictvím postranních tlačítek pro regulaci hlasitosti, což osobně také považuji za výhodu.

Stahování článků hodnotím poměrně pozitivně, je ale pravdou, že občas se článek stáhne nečitelný nebo se stáhne jen několik odstavců. To jsou ale spíše výjimky potvrzující pravidlo, jev to rozhodně není nijak častý, naopak!

 

 

 

 

 

 

 

 

V nastavení programu je možné povolit, popř. zablokovat automatické otáčení displeje, nastavit tmavé téma vhodné pro čtení v noci, určit v jakém zobrazení se budou články primárně zobrazovat (kompletní web nebo pouze upravený text), chování tlačítka pro regulaci hlasitosti, stahování článků pouze na Wi-Fi apod.

Závěr

Program Pocket považuji za skvělý doplněk mobilního telefonu a tabletu každého uživatele, který si alespoň čas od času chce schovat nějaký článek na později a ví, že se k němu třeba nedostane prostřednictvím počítače. Takto si jej může prostřednictvím jednoho jediného kliknutí na tlačítko v nástrojové liště prohlížeče stáhnout do svého kapesního pomocníka a vrátit se k němu kdykoli, kdy bude mít čas, tedy např. cestou do práce či do školy, u oběda, před spaním, během čekání u lékaře nebo kdykoli jindy. Osobně jsem s programem velmi spokojený a mohu jej jen doporučit.

Program pro Android je možné stáhnout z Google Play, podrobnější informace je pak možné získat na webových stránkách služby Pocket.

[qr]https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ideashower.readitlater.pro[/qr]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *