Další LTE síť v České republice, tentokrát od T-Mobile

Není to tak dlouho, co společnost O2 slavnostně a s velkou parádou představila svojí LTE síť, která momentálně běží jako testovací provoz v okolí Jesenice. Pilotní testování od T-Mobile jede v pražské čtvrti Kamýk a do konce roku by mělo být i v Mladé Boleslavi.

 

 

Long Term Evolution, zkráceně tedy LTE je nástupce dobře známé 3G sítě. Velký rozdíl je především v kapacitě, rychlosti a odezvě. Nelze však tuto síť mylně zaměňovat za 4G, v takovém případě by se jednalo o LTE Advanced, která je mnohem rychlejší. Mimochodem, v poslední době přišla čínská společnost Huawei s „Beyond LTE“, jedná se o jejich vlastní koncept sítě, kdy je dosaženo až šestkrát větší rychlosti než u LTE Advanced, nicméně prozatím není nikde použita.

T-Mobile se chystá testovat svojí síť v pražské čtvrti Kamýk, kde je poměrně vysoká a různorodá zástavba, díky tomu společnost dobře vyzkouší chování signálu. Prozatím běží síť na frekvenci 2600 MHz a šířce pásma 2×20 MHz. T-Mobile garantuje rychlost až 150 Mbit/s při stahování a 50 Mbit/s při odesílání dat. Avšak v reálném provozu bude vše trochu jinak.

Síť budoval Samsung, což je trochu neobvyklý tah. Většinou u nás sítě buduje Siemens nebo Huawei, který vybudoval 3G síť pro Vodafone a nově také testovací síť LTE pro O2. Samsung přišel se zajímavou technologií Smart LTE, která dokáže navýšit kapacitu každé buňky o 30% a snížit ztráty v oblasti, kde se buňky překrývají.

Do konce roku chce T-Mobile vybudovat LTE síť v Mladé Boleslavi, která bude volně dostupná všem uživatelům. V prodejně T-Mobile si budou moci zdarma zapůjčit zařízení SIM kartu podporující LTE. V praxi by měla rychlost dosahovat okolo 20-30 Mbit/s stahování dat, nahrávání pak jen asi 20 Mbit/s. Síť by se v Mladé Boleslavi mohla začít budovat koncem září, kdy skončí pilotní provoz v Kamýku.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *