Google Goggles – Brejle strýčka gůgla

Dalším velmi zajímavým nástrojem od Googlu pro Android je aplikace Google Goggles. Z Android Marketu si ji můžete stáhnout zdarma a doporučujeme vám to rozhodně udělat, Goggles rozhodně stojí alespoň za vyzkoušení.

Androida logo rozpoznávané pomocí Goggles

O co jde? Goggles umí všechno. A nic. Jak popis v marketu říká, aplikace je určena k vyhledávání na googlu pomocí obrázku použitím algoritmů pro rozpoznávání obrazu a na základě výsledku analýzy vracení relevantních výsledků. Dokáže rozpoznávat produkty, památky, obrazy a oblíbené obrázky na internetu. Také dokáže překládat slova v angličtině, francouzštině, italštině a němčině a získat informace z vizitky.

Socha Svobody

Jak to všechno funguje? Aplikace mí velmi jednoduché prostředí, které vás přímo v aplikaci nechá fotografovat, samozřejmě s možností využití přisvětlení nebo vybrat fotku z galerie a následně ji oříznout, abychom z fotografie odstranili nežádoucí okolní objekty, které by mohly narušit relevantnost vyhledávání. Po oříznutí začne aplikace vyhledávat.

Co je na ni snad nejdůležitější je efekt při rozpoznávání obrazu. Přes obrázek velmi pěkně přejíždí modrá linka sem a tam ze strany na stranu a zanechává za sebou fade efekt připomínající skener nebo radar na vesmírné lodi. Navíc poměrně přesně, opět modrou barvou, obrahuje hrany nalezené v obrazu, takže aplikací velmi spolehlivě oslníte všechny dívky kolem.

Karel Čapek

Po dokončeném rozpoznávání aplikace zobrazí výsledky pod obrázkem, které vás po rozkliknutí dovedou do běžného google hledání.

Díky Google Goggles můžete rozpoznávat památky, i slavné osobnosti. Velmi příjemně mne překvapilo rozpoznání fotografie Karla Čapka. Nepředpokládám, že si budete fotit kolemjdoucí osoby a pokoušet se rozpoznat, zda nejde o někoho důležitého, ale při procházkách cizím městem vám může posloužit jako jednoduchý průvodce.

[qr]https://market.android.com/details?id=com.google.android.apps.unveil&feature=search_result[/qr]

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *