Wi-Vi – technologie, která odhalí tvář člověka i za stěnou

Technologický pokrok je neuvěřitelně flexibilní. Díky neobyčejně obyčejnému Wi-Fi se můžeme takřka odkudkoliv připojit k internetové síti. Tedy alespoň donedávna jsme toto bezdrátové připojení vnímali jen jako pokročilou službu, bez které si tento svět už asi nedokážeme ani představit. Nachází se v restauracích, penzionech, plaveckých bazénech. Wi-Fi je zkrátka všude, a to je jen dobře. Ovšem teď do všeho vstoupili američtí vědci z MIT, kteří díky této neviditelné veličině mohou sledovat pohyb osob za stěnou, a to aniž by využili jakékoliv přídavné sledovací techniky. Na výzkumu pracuje profesorka Dina Katabi a její student Fadel Adib. Celý projekt byl nazván Wi-Vi a pracuje na podobném principu jako klasický sonar, kde se také využívá odraz vln.

Technologie je prozatím v plenkách, ale pokud na tomto systému zapracují i další kapacity, tak se v následujících letech můžeme dočkat obrovského skoku vpřed. Vědci potvrzují, že bude možné díky signálu Wi-fi rozpoznat i tvář sledované osoby za dveřmi či stěnou objektu. A jaké bude využití v praxi? Tato technologie by mohla výrazně napomoct záchranářům při hledání obětí velkého zemětřesení. Namísto psů by se využilo Wi-Fi signálu. Rovněž v tomto zařízení vidí potenciál vojenské nebo policejní složky, které by se mohly lépe připravit na zásah proti kriminálníkům. Ještě před zásahem by mohly analyzovat celou situaci a prověřit si míru rizika nebo to, zdali je útočník ozbrojen, popřípadě jakou zbraní.

[iframe width=“614″ height=“461″ src=“//www.youtube.com/embed/uJkQzLjYBFI“ frameborder=“0″ allowfullscreen style=“margin-bottom: 15px;“]

Technologie své využití nachází i v lékařství při sledování psychicky narušených osob nebo při kontrole seniorů v domově důchodců. Tento výzkum prozatím naráží na silnou nevoli ze strany ochrany soukromí. Tato technologie potřebuje vymezit jasné hranice kam a proti komu může být namířena. Do budoucna se však má tato technologie stát součástí i tak malých zařízení, jako jsou smartphony, takže by ho zasahující policisté mohli mít neustále při sobě.

Zdroj: IT World

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *